Mobieltjes zijn eenvoudig te hacken

Vrijwel elke mobiele telefoon kan eenvoudig worden gehackt. Dat meldt Elsevier op basis van een onderzoeksrapport. Twee beveiligingsdeskundigen hebben 31 aanbieders van mobiele telefoons in verschillende landen onderzocht. Met behulp van goedkope apparatuur en gratis software lukte het de deskundigen om in te breken in andere telefoons. Ze konden bij telefoonnummers, sms’jes en voicemailberichten. Ook konden de twee gesprekken afluisteren en andere telefoons gebruiken om te bellen. In korte tijd konden de beveiligingsdeskundigen honderdduizenden telefoons hacken (bron).

Helaas staat de link naar het rapport van Elsevier er niet bij (zelf even Googlen als je het inhoudelijke rapport wilt lezen en je mag mij uiteraard even een kopietje sturen).

Vorige week hadden we het er nog over dat de mobiele telefoons door de politiediensten gemakkelijk gekraakt konden worden. Toen al dachten we dat het niet al te lang zou duren voordat deze technieken ook voor anderen beschikbaar kwamen. Dat het zo snel zou zijn, had ikzelf ook niet verwacht.

Het lijkt erop dat de fabrikanten van mobiele telefoons nu toch echt meer en meer na moeten gaan denken over de beveiliging van die toestellen. Tegenwoordig zijn het geen simpele telefoons meer maar zijn het mobiele computers waarop informatie staat die je liever niet op straat terecht ziet komen.

Je kunt natuurlijk voorzichtig omgaan met je telefoon en er voor zorgen dat er geen bijzondere foto’s, sms-jes en Whatsapp-jes op staan. Daarmee zou je kunnen denken dat het allemaal wel mee zal vallen als ze jouw telefoon weten te kraken. Daar zit hem op zich ook niet het probleem. Maar ontvang jij ook niet al je emails op je telefoon? Staan ook niet al jouw contacten er in en houd jij je agenda niet bij via je telefoon? Persoonlijk zou ik meer moeite hebben met het openbaar worden van die informatie dan dat iemand van mijn telefoon een foto weet te bemachtigen (geloof me, zo bijzonder zijn ze nu ook weer niet).

Enerzijds moeten we dus als gebruikers ons bewust worden van de risico’s van de informatie op onze smartphone. Anderzijds is het de taak van de fabrikanten om er voor te zorgen dat een telefoon toch over een minimaal beveiligingsniveau beschikt. Nog genoeg werk te doen en ons vakgebied wordt ermee nog verder uitgebreid.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.