Nalatigheid is belangrijkste oorzaak verlies persoonsgegevens

Nalatigheid en slordigheid bij medewerkers van bedrijven of partnerbedrijven zijn nog steeds de voornaamste oorzaken van het uitlekken van persoonsgegevens. In 41 procent van de onderzochte gevallen zou nalatigheid of slordigheid binnen een organisatie of bij een partnerbedrijf de oorzaak zijn geweest. Aanvallen van buitenaf door cybercriminelen zijn (met 31%) echter sterk in opkomst (bron).

Wederom een bevestiging van een feit dat binnen de beveiligingswereld al jaren bekend is. De grootste dreiging komt (nog) niet van buitenaf maar zit gewoon lekker achter zijn of haar buro en ontvangt er maandelijks nog een goed salaris voor ook. In dit geval wordt gesproken over nalatigheid en slordigheid, beide gevallen van onbewust handelen van de medewerker. Daarnaast moeten we ook zeker die medewerkers niet onderschatten die bewust informatie lekken, daar zit een veel grotere uitdaging.

Aangegeven wordt dat een van de oplossingen is om de medewerkers beter te trainen in de richtlijnen. Op zich natuurlijk een goed punt, daarmee kunnen we (als we het ook echt goed doen) nalatigheid en slordigheid deels voorkomen. Feit is wel dat we degene die het moedwillig en doelbewust doen hier niet mee tegen houden. Deze categorie is vele malen moeilijker in toom te houden. Hoe we dat dan wel kunnen doen? Ja, dat is een vraag die we zo 1, 2, 3 niet kunnen beantwoorden in concrete bewoording. We kunnen natuurlijk eens starten met een goed basis beveiligingsniveau. Veel organisaties besteden tonnen zo niet miljoenen aan beveiligingsmaatregelen zonder dat ze weten hoe goed ze nu eigenlijk beveiligd zijn. Is daar dan geen oplossing voor? Natuurlijk wel, sterker nog, ik heb hem in de vorm van een maturity scan gewoon voor je “op de plank” liggen. Een investering voor organisaties die snel is terug verdiend.

Gaan we even door op het terugverdienen van de investering dan komen de volgende onderzoeksgegevens goed van pas:
Volgens de onderzoekers kost een zaak waarbij persoonsgegevens worden buitgemaakt gemiddeld 7,2 miljoen dollar voor een Amerikaans bedrijf. Per gebruikersrecord zouden de kosten 214 dollar bedragen, tegenover 204 dollar een jaar daarvoor.

Uiteindelijk gaat het voor organisaties maar om drie hoofdpunten: omzet (verlies), kosten (verhoging) en imago (schade). Als we nu eens in die termen leren denken, dan wordt ineens duidelijk waarom we aan beveiliging zouden moeten doen en wat dat dan jaarlijks mag kosten. Ingewikkeld? Ehm, best wel, maar als we een aantal aannames doen dan kunnen we al een heel eind komen.

Geïnteresseerd? Mooi, dan hebben we er weer een volgeling bij. Laat het me weten en binnenkort leg ik het je uit tijdens een goede bak koffie.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.