Online striptease voor sterke wachtwoorden

De meeste internetgebruikers kiezen zwakke wachtwoorden, reden voor een Zuid-Afrikaans bedrijf om sterke wachtwoorden met een striptease te belonen. “Naked Password” is een programma dat websites kunnen gebruiken om gebruikers een sterker wachtwoord te laten kiezen. Bij het invullen van een wachtwoord verschijnt er een dame, die naarmate het wachtwoord sterker wordt, meer kleding uittrekt (bron).

Voor dat jullie allemaal massaal de tool gaan gebruiken eerst even een waarschuwing: ik sta niet in voor de resultaten…niet voor de resultaten van het beeldje dat je te zien krijgt, maar zeker ook niet voor de eventuele gevolgen. Het zou zomaar kunnen zijn dat we over een aantal maanden lezen dat iedereen die de tool gebruikt heeft een virus heeft opgelopen…en geloof me: een SOA-test zal in dat geval niets uitwijzen.

Toch vind ik dit soort initiatieven te prijzen. En, nee, niet omdat het hier om een striptease gaat, maar omdat er creatief gedacht wordt over mogelijkheden om de wereld beter te beveiligen. Beveiliging blijft vaak exotisch, zwaar, technisch, moeilijk en ga zo maar even door. Een echt positief imago kleeft er nog niet aan, maar met dit soort initiatieven zou dat best eens kunnen veranderen.

En geef het maar toe, je hebt de site even bekeken en het uitgeprobeerd. Oké, het beeldje is inderdaad nog niet echt schokkend en kan veel beter. Het doet mij denken aan de tijd van de Commodore 64 (ik zie wat jongere mensen nu afhaken en vragend kijken, ja, dat moeten jullie dan maar even Googlen). Die goede oude tijd waarbij een balletje nog gewoon vierkant was en je nog je fantasie kon gebruiken (met dank aan Pong).

De mooiste beveiligingsoplossingen zijn die oplossingen die helemaal geen beveiligingsmaatregel zijn of lijken. Een mooie volzin, maat wat bedoel ik? Ik zal het met een concreet voorbeeld toelichten: een mooie oplossing vind ik persoonlijk altijd de bloemenbakken met geurende kleurige bloemen voor een bankgebouw. Een onverschillige bezoeker loopt er langs en ruikt de heerlijke geur van bloemen in de lente. Niet wetende dat die bloembak er eigenlijk staat om ramkraken te voorkomen (de criminelen weten dat overigens wel, bloemen houden van mensen, maar criminelen houden niet van bloemen). Twee vliegen in een klap: ramkraken worden voorkomen en de omgeving wordt opgefleurd.

Willen we beveiliging beter op de kaart zetten, dan moeten we leren “out-of-the-box” te denken en die oplossingen te verzinnen die de mensen blij stemt. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar daar ligt wel de uitdaging.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.