Nederland in Top 5 beste IT-security landen

Nederland behoort tot de 5 landen waar IT-security het best geregeld is, maar aan de andere kant herbergen we ook de meeste spammers (Bron).

Niet zo gek natuurlijk dat we de meeste spammers herbergen, onze netwerken zijn zo goed beveiligd dat de spam-netwerken moeilijk uit de lucht gehaald kunnen worden. Fijne gedachte. En blijkt maar weer hoe goed de anti-spam wetgeving die is ingevoerd werkt. Foei, het mag niet, laten we het vooral in de wet vastleggen dan zullen die schobbejakken het wel uit hun hoofd laten.

Ach misschien beroepsdeformatie maar als wij al op de 5de plaats staan dan wil ik niet weten hoe het is met de andere 188 officieel erkende staten in de wereld. Voordat iedereen denkt dat we er wel zijn als we op de 5de plaats staan: pas op voor schijnveiligheid, hoewel we veel doen aan beveiliging doen we lang nog niet altijd de goede dingen.

Ik hoop dat 2010 het jaar wordt waarin we ons af gaan vragen of we compliant willen zijn op het gebied van beveiliging of dat we ook daadwerkelijk “in control” willen zijn. Ja, lees de zin nog eens, lijkt misschien of er hetzelfde staat, maar compliance aantonen is echt wat anders dan “in control” zijn.

De uitdaging voor 2010? Met minder budget betere beveiliging realiseren en meerwaarde voor de beveiligingsmaatregelen die we nemen aantonen. Een hele uitdaging, maar, mits er goed over na wordt gedacht, zeker niet onrealistisch.

Kortom: van het implementeren van beveiligingsmaatregelen naar het afdekken van risico’s. Een goed voornemen voor 2010 lijkt me.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.