Nederlander ruilt privacy niet voor ‘koopje’

AMSTERDAM – Nederlanders zijn niet bereid privégegevens en informatie over hun surfgedrag achter te laten bij adverteerders als ze in ruil daarvoor gratis content krijgen of goedkoper uit zijn. Dit blijkt uit donderdag gepubliceerd wereldwijd onderzoek van adviesbureau KPMG onder bijna 10.000 consumenten (bron).

Als je dit zo leest dan zou je kunnen denken dat het nog niet zo slecht gesteld is met die gekke Nederlanders. Toch is dit bericht tegenstrijdig aan vele eerdere berichten waarin duidelijk werd dat mensen hun wachtwoord of pincode al weggegeven voor een reep chocola. En nee, ik heb de links naar deze andere artikelen even niet paraat, dus wil je je echt een goed beeld vormen dan zul je die er zelf even bij moeten zoeken.

Misschien zit het hem hier ook met name in de vraagstelling en de exacte weergave van de antwoorden. Het verschil dus tussen kennis, houding en gedrag. Nee, ik wil mijn gegevens niet weggeven voor korting maar doe het in de praktijk toch omdat ik toch wel erg graag die korting wil hebben. Het sociaal wenselijke antwoord komt dan dus niet overeen met het vertoonde gedrag.

Laten we het bericht nog wat verder uitpluizen:
Uit het onderzoek blijkt dat bijna twee derde van de Nederlanders zijn gegevens niet inruilt voor een goedkopere deal. Buiten Nederland is een meerderheid van de consumenten hiertoe wel bereid.
Wat is er gebeurt met “ons bin zuunig” en “kijken, kijken en niet kopen”. Volgens mij willen wij juist voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Ook hier kunnen we best aangeven dat we onze gegevens liever niet weggeven maar dat in de praktijk toch doen (zonder er bij na te denken zelfs).

Denk alleen maar aan de Airmiles. Miljoenen mensen die over zo’n pas beschikken. Al jaren trouwens. Daar hebben ze inderdaad ooit wat gegevens voor af moeten staan, maar welke dat exact waren zijn we allang vergeten. Nu krijgen we korting (van een paar cent) en met een beetje mazzel sparen we een nieuwe set keukenhanddoeken bij elkaar. Ja daar moeten we dan wel € 9,95 voor bijbetalen maar dat is natuurlijk logisch (oh ja, die keukenhanddoeken kosten in een andere winkel maar € 4,95 maar we hebben mooi wel 5 euro korting op de adviesprijs van € 14,95).

Ruim de helft van de Nederlanders wil ook geen advertenties op zijn mobiele apparaat ontvangen als hij in ruil daarvoor goedkopere producten of gratis content kan krijgen. Slechts 14 procent betaalt voor content op het internet.
Bovenstaande zin is op zich natuurlijk al tegenstrijdig. Nee, natuurlijk willen we geen advertenties maar 86% betaalt niet voor content op internet. Iets is maar zelden gratis, er moet op de een of andere manier toch ergens een verdienmodel achter zitten. Op internet zie je dat er veelal verdient wordt aan die reclames. De keuze is dus betalen of gratis maar dan met advertenties. De weegschaal slaat voorlopig nog door naar gratis…dan ontkomen we dus niet aan advertenties.

Bijna 90 procent geeft aan bepaalde websites niet langer te zullen bezoeken zodra die overgaan tot betaalde toegang. In dat geval zullen zij op zoek gaan naar alternatieve sites die gratis zijn.
Ook hier weer een logisch antwoord. Stel je hebt de keuze: ergens voor betalen of iets gratis krijgen…wat heeft jouw voorkeur? Natuurlijk krijgen we iets liever gratis, alleen mogen we dan natuurlijk niet dezelfde functionaliteiten verwachten als dat we er voor betalen. Alternatieve sites zullen er misschien best zijn, maar ook die moeten op de een of andere manier hun geld verdienen…dat zal dan waarschijnlijk zijn met advertentieverkopen.

Voor niets gaat de zon op. Dat is altijd al zo geweest en zal waarschijnlijk ook altijd zo blijven. We mogen het dan de gratis economie noemen maar dat betekent niets meer dan dat het voor de ontvanger gratis is en dat het verdienmodel erachter anders is dan in het verleden.

Nee, mijn beeld is in ieder geval niet gewijzigd en ik ben er van overtuigd dat mensen misschien zeggen dat ze hun gegevens niet weg willen geven maar dat in de praktijk toch gewoon doen. Zelfs als dat uiteindelijk niet echt iets oplevert…nee, het moet inspelen op het gevoel van de mens en dan worden alle gegevens gewoon weggeven.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.