Reclame oké in ruil voor gratis content

Iets meer dan de helft (51%) van de Amerikaanse smartphone- en tabletbezitters vindt reclame op hun apparaten prima mits dat inhoudt dat ze gratis toegang krijgen tot content. Dat blijkt uit het State of the Media: Consumer Usage Report van bureau Nielsen (bron).

Het kan natuurlijk zo zijn dat Amerikaanse smartphone- en tabletbezitters totaal anders zijn dan de Nederlandse gebruikers. Toch is bovenstaand bericht nogal tegenstrijdig aan het bericht dat we gisteren al lazen.

Oké, dat ging dan meer om het afstaan van gegevens, maar wat mij betreft kunnen we het één niet los zien van het ander. Willen we gratis apps dan zal dat leiden tot veel reclame in die apps en zeer waarschijnlijk worden de gegevens die gegenereerd worden ook voor andere doeleinden gebruikt. Zolang dat anoniem gebeurt en niet terug te herleiden is naar een individu valt het allemaal nog wel mee.

Natuurlijk kun je een nickname aanmaken in die apps. Maar dan nog kunnen er waardevolle gegevens verzameld worden. Zo weet men je telefoonnummer en aan de hand van je telefoonnummer kunnen ze je volgen. 24-uur per dag. Daaruit kunnen dan weer interessante gegevens gehaald worden want wanneer was jij op welke locatie, kom je vaker op die locatie en wat is er dan zoal op die locatie?

Reclame in ruil voor gratis content lijkt meer op de zogenaamde gratis economie zoals we die nu zien. Men wil niet meer betalen als het ook gratis kan. Geen probleem zolang we ons er maar van bewust zijn en zolang we maar begrijpen dat we dan de reclames om de oren krijgen.

Maar het wordt erger als verschillende gegevens van verschillende gratis apps gecombineerd gaan worden en via je telefoonnummer aan de persoon te koppelen is. Bij het aanvragen van jouw telefoonnummer heb je behoorlijk wat gegevens door moeten geven aan de provider. Wat nu als die provider via de apps ook beschikt over jouw smartphone-gedrag? Wat nu als die provider de ontwikkelaars van de apps geld geeft voor die gegevens of wat nu als die provider een flinke smak geld betaald om eigenaar te worden van die app?

Onwaarschijnlijk? Nou, waarschijnlijk niet. Het is aan de orde van de dag dat dergelijke apps en websites verkocht worden. Zonder dat we dat overigens weten. Oké, als we al het digitale nieuws goed volgen dan staat er vast wel ergens een berichtje, maar veel van ons zal dat ontgaan.

Neem nu een onafhankelijke website voor verzekeringen. Laten we die Independer noemen. Daar kun je verzekeringen vergelijken zodat je automatisch bij de voor jou beste verzekering uit komt. Laten we nu ook eens aannemen dat een verzekeraar een meerderheidsbelang neemt in die website. Laten we de verzekeraar hier voor het gemak Achmea noemen en laten we zeggen dat die 77% van het belang overneemt. Hoe onafhankelijk is Independer nu nog?

Misschien kom je inderdaad tot de conclusie dat je vanaf heden misschien beter een andere onafhankelijke site kunt raadplegen als je verzekeringen wilt vergelijken. Maar hoe vaak heb je Independer gebruikt? Welke gegevens heb je daar allemaal ingevuld? En wat hebben zij met die gegevens gedaan? Sterker nog: heb je ooit wel eens hun privacy statement gelezen en in hoeverre is dat statement gewijzigd na verkoop van hun belang?

Juist. Ik wil helemaal niet zeggen dat het zo is gegaan bij Independer en/of Achmea maar ik haal het hier gewoon als voorbeeldje aan. Er zijn er natuurlijk veel meer. Werd Hyves niet ingelijfd in de Telegraaf Media Groep? Is Marktplaats jaren geleden niet al verkocht? Nou ja, je begrijpt de strekking.

Reclame dus inderdaad best oké in ruil voor gratis content maar we moeten ons wel bewust blijven van de wijzigingen die zich in de toekomst voordoen. Kun jij er zelf echt wat aan doen? Nou, nee. Want ook de betaalde content levert deze risico’s op.

Mooi, hè? Die digitale revolutie die al jaren gaande is?

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.