Nederlander verkiest veiligheid boven privacy

Driekwart van de Nederlanders vindt online veiligheid belangrijker dan snelheid en privacy tijdens het surfen, zo blijkt uit onderzoek van Microsoft (bron).

Hoewel je je natuurlijk altijd af moet vragen wat de betrouwbaarheid en het nut van een bepaald onderzoek is, vind ik wel dat je alle beschikbare informatie kunt gebruiken in de beeldvorming. Graag dus nog meer onderzoeken, dan heb ik tenminste weer voer om over te schrijven.

Veiligheid wordt dus belangrijker gevonden dan snelheid en privacy? Ehm, oke, dat zou kunnen maar toch zal daar ook een optimum in te vinden zijn. Het meest veilige (voor dit soort risico’s) is natuurlijk om helemaal niet online te gaan, dan doet de snelheid er ook niet meer toe. Maar goed, laten we er vanuit gaan dat we inderdaad online willen zijn.

Als ik dan iets erg veilig wil doen, dan mag dat dus meer tijd kosten. Ik moet nog zien of dat ook echt werkt of dat we hier met een sociaal wenselijk antwoord te maken hebben. Als de bank nu besluit dat ze echt kiezen voor veilig internetbankieren. Je start je browser op en moet vervolgens een kwartier wachten voordat je in kunt loggen omdat allerlei systemen de veiligheid moeten borgen. Ben benieuwd of je het zo lang volhoudt of toch liever kiest voor een bank die het minder veilig maar wel sneller doet.

Juist als het gaat om veiligheid signaleert het onderzoek ook alarmerend gedrag bij consumenten: een op de drie consumenten geeft toe bestanden te downloaden waarvan zij weten dat ze verdacht zijn. Mensen weten dus dat iets mogelijk onveilig is en toch doen ze het? Dat is raar, zou je zeggen. Maar ook dat valt mee. Vergelijk het maar weer eens met het verkeer. Er zijn mensen die willens en weten door rood licht rijden (bijvoorbeeld omdat ze haast hebben of asociaal zijn). Ze weten dat het mogelijk gevaarlijk is, maar toch doen ze het. Waarom? Daarvoor moeten we terug naar de psyche van de mens: er zit persoonlijk gewin in (bijvoorbeeld omdat ze zo denken sneller thuis te zijn). Datzelfde geldt simpelweg voor het downloaden: men wil het gewoon hebben…althans, dat denken ze als ze de titel lezen…hup, klikken en kijken waarom iemand mij 3 maanden voor mijn verjaardag een kaartje via de mail stuurt.

Gelukkig is er, volgens dit onderzoek, een simpele manier om de risico’s te beperken.
Volgens de poll lopen kinderen in de leeftijd van 14 tot 17 jaar de grootste online risico’s. De meerderheid heeft geen probleem met downloaden van bestanden waarvan zij weten dat die verdacht zijn. Ouders doen er volgens Microsoft daarom verstandig aan om een oogje in het zeil te houden wanneer hun kinderen online zijn. Wakker worden, die kinderen van 14 tot 17 jaar verdienen enerzijds privacy (want die vinden de veiligheid echt minder belangrijk) en zijn anderzijds 10x handiger met de pc dan papa of mama. Kleine kans dat de ouders voor deze leeftijdscategorie nog iets kunnen betekenen.

Ik heb mezelf voorgenomen de blog vandaag niet te lang te maken en als ik eerlijk ben, is hij al veel te lang en is er nog erg veel over te schrijven…maar dat doe ik niet. Wil je er meer over weten dan hoor ik het wel van je.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.