Nederlanders niet goed beveiligd op internet

Het is ernstig gesteld met de online beveiliging in Nederland. Ondanks dat 83 procent van de Nederlanders een antivirusprogramma op zijn computer heeft geïnstalleerd, is dat slechts een deel van de oplossing van het probleem. Niet meer dan de helft van de Nederlanders kijkt naar de betrouwbaarheid van een website en slechts een kwart heeft voor iedere account of profiel op internet een apart wachtwoord (bron).

Natuurlijk kunnen we bij alle hacks de schuld blijven geven aan de bedrijven en ja, ze mogen, nee, sterker nog: ze moeten daar veel meer aan doen. Maar hebben we zelf, als consument ook niet een beetje schuld? Moeten we niet ook eens naar onszelf kijken en bedachtzaam zijn?

Mochten jouw gegevens via een gehackte site inderdaad uitlekken dan hoef je daar niet echt van wakker te liggen als je op die site een ander profiel hebt aangemaakt. Maar ja, gebruik je overal dezelfde inlognaam en eenzelfde wachtwoord dan wordt het verhaal natuurlijk al anders. Dan ben je inderdaad een stuk vatbaarder.

Ben je dus weer eens online aan het shoppen en moet je ergens een inlognaam en wachtwoord opgeven. Maak dan geen gebruik van de combinatie die je ook bijvoorbeeld gebruikt om bij je emails te kunnen. En voor diegene die het allemaal maar ingewikkeld vinden om voor iedere site een andere inlognaam en wachtwoord te bedenken, die kunnen het natuurlijk ook altijd nog combineren.

Bedenk een inlognaam en wachtwoord voor al die sites waar je wel eens winkelt. Wordt een van die sites gehackt dan beschikken ze inderdaad over die combinatie. En ja, dan kunnen ze misschien nagaan wat je allemaal online gekocht hebt. Maar bij je email kunnen ze niet en bestellen onder jouw naam wordt ook al een stuk lastiger omdat er toch een keer betaald moet worden.

Wat ik alleen maar wil zeggen, is dat we schuld echt niet alleen bij de websites neer kunnen leggen. Wijzelf hebben ook nog een verantwoordelijkheid. Als we die nu eerst eens nemen en daarna met wat wantrouwen het internet opgaan dan zijn we al een stuk veiliger. Wordt een website dan toch gehackt dan hoeven wij er niet echt wakker van te liggen. We hoeven dan alleen onze inlognaam en ons wachtwoord te wijzigen en kunnen weer vrolijk verder winkelen.

Een gewaarschuwd mens telt nog steeds voor twee. Voordat we wijzen naar de ander moeten we voor onszelf de vraag beantwoorden hoe we onszelf veilig houden op internet.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.