Nederlandse spammer krijgt 600.000 euro boete

Een Nederlands bedrijf en twee natuurlijke personen moeten wegens overtreding van het spamverbod een boete van 600.000 euro betalen, waar eerst 660.000 euro was opgelegd. De partijen kregen van de OPTA (Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit) een boete voor het (laten) versturen van ongevraagde commerciële e-mailberichten, zonder voorafgaande toestemming van de ontvanger. Daarbij werd er niet altijd een goed functionerende afmeldmogelijkheid geboden. In totaal werden meer dan 60 miljoen spamberichten verstuurd. (bron)

€ 600.000 / 60.000.000 = € 0,01 (met dank aan: pieterstam.nl voor de berekening) per verzonden bericht. Kijk, dat zijn tenminste straffen waar we over na gaan denken (tenminste: als je kijkt naar de totale boete en niet naar de boete per bericht…een postzegel is duurder). Dit zou inderdaad moeten voorkomen dat ongenuanceerd SPAM verzonden wordt. Nu zullen we natuurlijk allemaal juichen van geluk en we vinden het allemaal terecht dat er flink gestraft wordt.

Toch blijft het allemaal een beetje vreemd. Bij ongewenste email straffen we zwaar. Maar wordt er ook nog een boete opgelegd als ik toch ongevraagde post in mijn postbus krijg terwijl ik een “nee, nee” sticker op mijn brievenbus plak? En als ik me aan heb gemeld voor het “bel me niet”-register en ik word toch gebeld, hoe sterk sta ik dan als ik een klacht indien? Is het dan hun woord tegen het mijne?

Nu zijn er natuurlijk genoeg voorbeelden van SPAM te vinden, maar er zijn ook grijze gebieden. Er wordt door een organisatie te goeder trouw een mailtje gestuurd aan een beperkte groep mensen. Dat is SPAM, omdat het niet gewenst is en men er geen toestemming voor heeft gegeven. Stel dat de bakker op de hoek je een mailtje stuurt waar jij niet op zat te wachten…klaag jij hem dan direct aan? Vast niet.

Waar het bij SPAM natuurlijk om gaat is de grote SPAMMERS die inderdaad direct een mailtje sturen aan 60 miljoen mensen met onderwerpen als penis-verlenging, haargroei middelen en ga zo nog maar even door.

Toch valt het mij persoonlijk mee hoeveel van dergelijke berichten ik nog ontvang. Het zijn eerder de minder opvallende SPAM berichten. Sites waar je ooit wel eens je email adres hebt achtergelaten, onderwerpen waar je op zich wel in geïnteresseerd bent, etc.

Een oplossing blijft natuurlijk om een emailadres aan te maken waarop je SPAM kunt ontvangen. Dat adres kun je achter laten waar je maar wilt. Belangrijke mail ontvang je er toch niet op, dus 1x in de zoveel tijd gooi he hem gewoon even leeg.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.