Nummerborden en auto’s moeten chip krijgen

Nummerborden moeten in de toekomst worden uitgerust met een speciale chip, waardoor de politie op afstand kan scannen of een auto bijvoorbeeld is gestolen. Dat adviseert een werkgroep onder leiding van de RAI Vereniging van auto-importeurs (bron).

We hebben er in het verleden al eens voor gewaarschuwd en het lijkt er nu toch echt van te komen. Nog meer chips in je auto waardoor je nog gemakkelijker te volgen bent. En dat allemaal onder het mom van het voorkomen van kenteken diefstallen (ja er staat om op afstand te kunnen scannen of een auto gestolen is, maar als de chip in het kenteken zit dan zegt dat nog niets over de auto). Nou, we zullen de privacy discussie wel weer voorbij zien komen.

Oh wacht, ze hebben ook een manier gevonden om de chip in je auto te kunnen verwerken (zonder dat we argwaan krijgen): Als extra beveiliging komt er een chip met dezelfde code achter de voorruit. Die komt achter een kleine sticker, evenals een vignet die in de Alpenlanden worden gebruikt.

Bij dit soort zaken wordt het belangrijk om duidelijk te krijgen waarvoor de techniek gebruik mag worden. Mag de politie het alleen gebruiken om diefstal van auto’s en kentekens te achterhalen of mogen ze het straks ook gebruiken om jou een bekeuring te geven als je te hard gereden hebt?

Het grote voordeel van de nieuwe platen is volgens de RAI dat de politie in een straal van zo’n 20 meter de chip kan uitlezen. Zo kunnen agenten direct zien of de auto geregistreerd staat als gestolen.

Let op. Nu wordt traject controle bijvoorbeeld nog uitgevoerd met camera’s. Een geluk voor ons (als we opletten) want deze kunnen we nog zien waardoor we hard op onze rem kunnen trappen. Straks, als ze over scan apparatuur beschikken die op basis van chips werkt dan is die apparatuur veel gemakkelijker te verbergen waardoor we meer en meer bekeuringen zullen ontvangen. En natuurlijk, nu wordt er nog hard geroepen dat het daar niet voor gebruikt zal/mag worden…maar na een aantal jaren is iedereen dat vergeten en worden dit soort technieken meer en meer gebruik om ons te bekeuren (en het eigenlijk doel: het opsporen van kentekens en gestolen auto’s wordt uit het oog verloren).

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.