Sticker beschermt laptop tegen webcam-hackers

De helft van de Amerikanen met een laptop weet niet dat iemand anders op afstand de webcam kan hacken en live kan meekijken, aldus onderzoek door een bedrijf dat speciale stickers aanbiedt om de webcam af te dekken. Met name vrouwen en ‘generatie Y’ zijn onbekend met de mogelijkheid om op afstand iemand te begluren (bron).

Ok, het is misschien een beetje: wij van WC-eend raden u WC-eend aan, maar goed. Blijkbaar bestaat er een bedrijf dat zijn geld moet zien te verdienen met het verkopen van speciale stickers om de webcam af te plakken. Geen flauw idee trouwens wat er zo speciaal is aan die sticker want je kunt je webcam natuurlijk gewoon afplakken met alles dat niet doorschijnend is, daar heb je geen speciale sticker voor nodig.

Toch is het goed om dit bericht hier te behandelen, want ze geven nog wat meer tips. Het advies dat laptopbezitters dan ook krijgen is het afdekken van de webcam, bekend raken met de potentiële risico’s, het in de gaten houden van het webcamlichtje en het gebruik van een virusscanner.

Uit sympathie zou je kunnen overwegen om bij dit bedrijf een sticker te kopen, maar je mag het wat mij betreft ook gewoon met een post-it of pleister doen. Je kijkt maar wat je doet. Feit is wel dat: “Ervaren hackers kunnen de webcam in minder dan een minuut hacken en zelfs het licht uitschakelen dat toont dat de webcam is ingeschakeld”, zegt Parham Eftekhari, oprichter van CamPatch Webcam Covers.

Nou ja, je doet er maar mee wat je wilt. Mijn webcam is in ieder geval (nog) niet afgeplakt en ik vertrouw voorlopig nog even op mijn up-to-date beveiligingssoftware als antivirus en firewall. Besluit jij om voor de zekerheid je webcam af te plakken vergeet dan niet dat men op dezelfde wijze ook je microfoon uit kan luisteren, dus misschien moet je 2 stickers plakken als je echt paranoia bent.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.