OM eist 2,5 jaar voor overvaller eigen geldwagen

Het Openbaar Ministerie wil dat de man die wordt verdacht van betrokkenheid bij de overval op zijn eigen geldwagen voor 2,5 jaar achter de tralies verdwijnt. De overval werd in november gepleegd bij een filiaal van de Rabobank. Daarbij werd 637.000 euro buitgemaakt. Dat geldbedrag is nog altijd spoorloos, net als de tweede overvaller (bron).

2,5 jaar cel lijkt me niet een heel erg zware straf voor een dergelijk feit en je zou toch verwachten dat dit soort criminaliteit zwaar wordt gestraft, al is het maar om een voorbeeld te stellen. De kans dat ze dit geld terug vinden is niet groot en je kan het bijna verwachten dat deze crimineel netjes zijn tijd uitzit (2/3 vanwege goedgedrag) en vervolgens met de noorderzon vertrekt naar een zonnig oord waar je met 637.000 euro heel wat jaartjes vooruit kunt.

Nou ja, de rechters zullen erover hebben nagedacht, maar dit soort uitkomsten zou ik maar niet al te hard verkondigen binnen het criminele circuit. 2,5 jaar zitten voor een dergelijk vergrijp is nog te overzien. Zeker als je ervoor kunt zorgen dat de buit niet wordt teruggevonden. Een “salaris” van 600.000 euro in 2,5 jaar, daar moet je een behoorlijke functie binnen het bedrijfsleven voor bekleden. Heel wat criminelen zullen het ervoor over hebben. Oké, helemaal eerlijk is het niet, want er is nog een medeplichtige die ze nog niet hebben kunnen vinden. Maar ook 300.000 euro in 2,5 jaar is een flink bedrag.

Nee, overvallen en overvallers moeten zwaarder gestraft worden willen we dit probleem aan kunnen pakken. Meer en meer berichten over overvallen in het nieuws en naast de financiële schade moeten we zeker de psychologische impact voor de slachtoffers niet vergeten. Slachtoffers houden hier jaren (zo niet hun hele leven) een trauma aan over, die zijn hun gedachtes en gevoelens na 2,5 jaar echt nog niet kwijt.

Een bekende uitspraak van slachtoffers is dat ze levenslang hebben gekregen en als de daders dan “maar” 2,5 jaar hebben gekregen dan lijkt me dat een hard gelach.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.