Ongeval in slachterij eist dode en gewonden

Het is alweer een week geleden dat dit bericht in het nieuws kwam, maar toch is het het waard om het nog even aan te halen.

Door een bedrijfsongeval in een slachterij in het Gelderse Groenlo is dinsdag een medewerker overleden. Drie andere werknemers raakten gewond. De slachtoffers waren vermoedelijk in de koelruimte van het bedrijf aan het werk toen ze onwel werden
(bron).

Er zijn allerlei discussie over het waarom we eigenlijk aan risico management en beveiliging doen. In de basis kun je dit terugvoeren op een beperkt aantal aspecten, namelijk: verlies van omzet of verhoging van de kosten door incidenten die impact hebben op de continuïteit (alle meer operationele risico’s zijn daar een afgeleide van). Een ander aspect waar we het management op kunnen triggeren is de veiligheid van de medewerkers. Vaak een meer safety-gerelateerd aspect, maar wel degelijk een risico dat reëel is voor veel bedrijven. Op dit gebied is er dan ook vele malen meer wet- en regelgeving dan op het beveiligingsgebied.

Helaas zien we er hier een concreet voorbeeld van. De oorzaak is, op het moment van schrijven, nog niet bekend maar wellicht had een dergelijk incident voorkomen kunnen worden en had een mensenleven gespaard kunnen worden.

In de praktijk zien we dat er, met het huidige economische klimaat, bespaard wordt op allerlei zaken en dus ook op onderhoud (overigens wil ik niet zeggen dat dat hier het geval is, het kan ook echt een ongelukkige samenloop van omstandigheden zijn die niet te voorzien was). Met besparingen op onderhoud gaan organisaties meer en meer van dit soort risico’s lopen. Het is te hopen dat managers binnen organisaties zich nog eens achter de oren krabben bij de volgende bezuinigingsrondes. Het moet wel een veilige werkomgeving blijven voor de medewerkers.

Bezuinigen op beveiliging kan echt wel, alleen moet er worden opgepast voor het wel bekende: pennywise, pound foolish”.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.