Opslag van attractieve zaken

We hebben gekeken naar het plaatsen en verplaatsen van apparatuur en daarmee kwamen we al automatisch bij de voorschriften voor kritische bedrijfsprocessen waarmee we ook al de bedrijfsmiddelen aan haalden. Daarbij kunnen we onderscheid maken in de dagelijkse bedrijfsmiddelen maar natuurlijk ook de meer attractieve zaken.

De vraag:
Is er een voorschrift waarin is vastgelegd hoe en waar attractieve (kostbare) zaken dienen te worden opgeborgen en hoe medewerkers met dergelijke goederen om dienen te gaan?

Voor meer attractieve zaken zullen we ook de voorschriften op orde moeten hebben, iemand moet verantwoordelijk zijn voor het beheer er van en we willen dat de administratie altijd op orde is. We stellen waarschijnlijk een proces op waarbij we ook de standaard formulieren toevoegen. Daarnaast kijken we dan weer goed naar functiescheiding en naar degene die tekenbevoegd zijn.

Daarmee zijn we al een heel eind. Periodiek kunnen we natuurlijk nog controleren of de aanwezige attractieve goederen ook echt overeen komen met de bijbehorende administratie. We zorgen er daarnaast voor dat degene die de goederen beheert ook de richtlijnen kent. Wie mag er tekenen voor welk bedrag, welke medewerker mag welke goederen op komen halen en ga zo maar door.

Mag iedereen bijvoorbeeld een BlackBerry hebben of is dat voorbehouden aan bepaalde management lagen? En hoe gaan we er mee om als een lagere manager probeert op zijn strepen te staan (omdat hij nu eenmaal belangrijk gevonden wil worden)? Degene die de voorraden beheert moet natuurlijk wel gesteund worden, hij moet de medewerkers op de richtlijnen kunnen wijzen en iedereen zal zich aan de processen en formulieren moeten houden.

We belanden al snel bij de bekende tone-at-the-top. Te vaak zien we nog dat alle medewerkers zich netjes aan de procedures moeten houden maar dat hoe hoger de manager, hoe minder de regels lijken te gelden. Diefstal door een medewerker zullen we hard bestraffen en we trekken een duidelijke lijn zodat een andere medewerker zich wel 3x zal bedenken om ook iets te stelen.

Maar ja, als die (hooggeplaatste) manager de regels overtreedt dan gelden er ineens andere wetten en regels. Dan willen we nog wel eens een stuk milder zijn, omdat hij nu eenmaal belangrijk is voor de organisatie. Hij haalt zoveel omzet binnen, we kunnen en willen hem echt niet kwijt.

Toch sluipt hier een gevaar in. Als je niet op past beïnvloed dat de cultuur binnen de organisatie op een negatieve wijze. Het gat tussen de “werkvloer” en de managementlagen wordt vergroot en voor je het weet staan de medewerkers met spandoeken voor de poort om te demonstreren.

Zo zie je maar waar de opslag van attractieve zaken zoal toe kan leiden. Ik geloof natuurlijk best dat we waardevolle zaken veilig achter slot en grendel opslaan. Of de processen en formulieren er ook bij aansluiten is alweer een andere vraag. Trekken we het nog breder dan kan het zelfs de cultuur binnen de organisatie negatief beïnvloeden. Dat geeft maar weer aan dat beveiliging toch ook maar gewoon een bedrijfskundig aspect is.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.