OV-bedrijven negeren inzageverzoek reisgedrag

Vier van de vijf OV-bedrijven voldoen niet aan verzoeken om inzage in verzamelde persoonsgegevens te geven. Dat blijkt uit onderzoek van Jan-Jaap Oerlemans, onderzoeker aan de Universiteit van Leiden. Oerlemans had op 20 juli van dit jaar bij Trans Link Systems (TLS), NS, RET, Veolia, GVB en Connexxion een inzageverzoek van zijn persoonsgegevens ingediend. TLS en de NS voldeden aan het verzoek, wat niet geldt voor de vier andere OV-bedrijven (bron)

Ik heb het er al vaker over gehad en vind het goed dat hier nu eens onderzoek naar is gedaan. Organisaties die persoonsgegevens van je bewaren moeten je daar inzicht in kunnen geven, dat is wettelijk zo geregeld in de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Te weinig mensen vragen hun gegevens op dus veel organisaties komen daarmee weg.

Onthoud dus dat je altijd het recht hebt op inzage, twijfel je aan de gegevens die een organisatie van je bewaard, maak daar dan gebruik van. Overigens mag die aanvraagprocedure wat mij betreft wel wat eenvoudiger want er wordt nogal eens ontmoedigingsbeleid gehanteerd. Maak die aanvraagprocedure zo ingewikkeld dat iedereen het wel uit zijn hoofd laat.

Misschien kunnen we eens een actiegroep oprichten die stelselmatig de persoonsgegevens op gaat vragen…een sponsor zullen we daar denk ik niet snel voor vinden.

Maar belangrijk om te weten is dat je dus altijd je gegevens op mag vragen, maak daar gebruik van als je dat nodig vindt.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.