Pinnen met EMV-chip is ook te skimmen

Pinnen, magneetstrip, EMV-chip, skimmen…voor degene buiten het vakgebied misschien abracadabra, maar ik zal het kort proberen toe te lichten.

Al jaren lang maken we gebruik van onze pinpas, we halen de pas door een sleuf aan de zijkant van een pinautomaat, typen de pincode in en hebben afgerekend. Daarbij hebben we jaren gebruik gemaakt van de magneetstrip (die zwarte strip op je pas) waarmee de betaling een feit was. Het grote nadeel van deze strip is dat hij gemakkelijk te kopiëren is. Dan hebben ze alleen je pincode nog nodig om jouw geld van de rekening af te halen. Kleine camera’s worden gebruikt of ze kijken simpelweg over je schouder mee.

Grote sommen geld zijn daarmee overgaan in handen van de criminelen. De banken hebben deze schade veelal voor hun rekening genomen en hebben er hard aan gewerkt om de kans op skimmen (het kopiëren) te verkleinen. Een van de maatregelen was de invoering van de EMV-chip. Hiermee hoeven we de pas niet meer door de sleuf te halen maar moeten we hem in een andere sleuf stoppen (zodat de betaling d.m.v. de chip tot stand kan komen). Een stuk veiliger, althans…dat is de bedoeling.

In Nederland wordt het nieuwe pinnen met de EMV-chip ingevoerd. Door de bankpas niet door de sleuf te halen maar bovenin het apparaat te steken wordt het skimmers moeilijker gemaakt en het elektronische betaalsysteem veiliger. Onderzoekers hebben echter al een gat in het nieuwe systeem ontdekt. Het skimmen van de EMV-chip gebeurt met een klein onopvallend apparaatje dat in de kaartgleuf wordt aangebracht (bron)

De geschiedenis herhaalt zich. Inmiddels zijn er vele maatregelen genomen om het skimmen van de magneetstrip tegen te gaan. Een groot aantal van deze maatregelen zal nu opnieuw tegen het licht moeten worden gehouden voor het tegen gaan van het skimmen van de EMV-chip.

Het zal altijd wel een wedloop blijven. Jammer dat dergelijke ontwikkelingen door de criminelen zo snel achterhaald kunnen worden. De vraag is natuurlijk wat de opvolger van de EMV-chip zal worden en wanneer die gekraakt wordt.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.