Bodyscanners…daar gaan we weer

Het is alweer enige tijd geleden dat we in dit blog ingingen op de bodyscanners. Maar nu kan ik het toch niet meer aan me voorbij laten gaan. Op dezelfde dag twee berichten over de bodyscanner:

  • ChristenUnie wil bodyscanners in heel Europa
  • Straling bodyscanners hoger door rekenfout

Als het aan de ChristenUnie ligt krijgen luchtvaartreizigers straks niet meer de keus tussen de metaaldetector en bodyscanner. De partij wil dat alle metaaldetectors op Europese luchthavens door bodyscanners worden vervangen (bron).

De straling van Amerikaanse bodyscanners is door een rekenfout tien keer hoger dan verwacht, zo blijkt uit onderzoek (bron).

Gelukkig is de ChristenUnie zichzelf daar ook wel van bewust:
Daarbij moeten volgens hem alleen de meest geavanceerde security scanners worden gebruikt. “Er zijn ook security scanners op de markt die een bedreiging vormen voor de volksgezondheid en de privacy. Zo gebruiken oude systemen röntgenstraling in hun technologie, en dat is niet goed voor de gezondheid van de passagier, zeker wanneer een passagier meerdere keren per jaar door een dergelijke machine moet” laat Van Dalen weten.

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar hoe weet ik, als reiziger nu met wat voor soort scanner ik te maken heb of krijg? Weigeren kan waarschijnlijk niet omdat je dan al direct als potentiële terrorist wordt gezien en je heel andere onderzoeken aan je broek krijgt (en dat kun je in dit geval letterlijk nemen).

Stel nu dat je vanaf Schiphol vertrekt en stel dat zij inderdaad veilige bodyscanners gebruiken. Je landt aan de andere kant van de wereld en komt tot de ontdekking dat de daar gebruikte scanners nog van het oude type zijn en je een overdosis aan straling geven. Wat moet je dan? Je wilt, zeer waarschijnlijk, toch ook weer een keer terug naar Nederland? Je zult je er dan aan over moeten geven.

De gevolgen op korte termijn zullen allemaal wel mee vallen en als je maar een paar keer in je leven vliegt is dat ook nog wel te overzien. Maar wat zijn de lange termijn effecten als je 2x per jaar op vakantie gaat met het vliegtuig (en dus 4x gescand wordt)? Wat zijn de gevolgen voor de piloten en de stewardessen? Moeten die inmiddels geen gevarengeld bijgeschreven krijgen op hun salaris?

Werken in de mijn was vroeger ook geheel veilig, totdat we erachter kwamen dat je er stoflongen van kreeg. Leuk, hoor dat je dan een claim in kunt dienen, maar de jaren aan het eind van je leven die je inlevert krijg je er niet mee terug.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.