Politie waarschuwt voor vakantiemelding op Facebook

Vandaag is het alweer 1 mei en we gaan langzaam richting de vakantietijd. Daarom kan een waarschuwing nooit kwaad.

De politie waarschuwt internetgebruikers om hun vakantie niet online te melden, aangezien inbrekers ook op sociale netwerksites actief zijn. “Inbrekers kijken niet alleen door het raam of bewoners thuis zijn. Nieuwe media zijn een belangrijke inspiratiebron om te checken wie er met vakantie is. Ook inbrekers zijn actief op internet”, aldus de Brabantse politie. Die adviseert internetgebruikers om niet op netwerken als Twitter, Hyves en Facebook te melden dat men met vakantie gaat (bron).

We zien het nog te vaak. Een berichtje op Facebook vanuit het buitenland met die fantastisch mooie zonsondergang op een exotisch eiland. Dat laatste Twitter bericht voordat je het vliegtuig in stapt. Je huis ligt er de komende weken verlaten bij. En misschien heb je zelfs de lampen aangesloten op een tijdschakelaar zodat het net lijkt of je thuis bent.

Helaas staan we er nog te weinig bij stil dat ook de inbrekers tegenwoordig gebruik maken van sociale media. Ze checken je Facebook en je Twitter en weten dat jij niet thuis bent.

Nu zou je natuurlijk in de veronderstelling kunnen zijn dat alleen je vrienden jouw berichten kunnen lezen en jouw vrienden zijn geen inbrekers, toch? Niets is minder waar. Als je bijvoorbeeld gaat naar Twitter.com en daar de term “vakantie” in de search balk typt dan krijg je meer dan genoeg berichten te zien van mensen die hun vakantie aankondigen. Echt, geloof me en als je me niet gelooft: probeer het dan zelf maar eens.

Nu je dit weet ga je hopelijk niet minder leuk op vakantie, maar wel iets minder opvallend. Schreeuw niet van de daken dat de inbrekers de komende weken rustig hun gang kunnen gaan. Het zou toch zuur zijn als je straks thuis komt en je hele huis overhoop is gehaald. Nee, gewoon gaan en de boel de boel laten. Dat betekent dan natuurlijk ook dat je “afwezigheidsassistent” je niet verraadt en ook je Voicemail hou je liever een beetje cryptisch.

Kun je het hiermee voorkomen? Waarschijnlijk niet, want als je echt “target” bent dan ben je aan de beurt, maar je kan hiermee wel voorkomen dat je een gemakkelijk slachtoffer wordt. Richt de spotlight dus niet op jezelf, dat kan een hoop leed voorkomen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.