Politie wil dat iedereen MAC-adres noteert

Gedupeerden van een inbraak weten te weinig belangrijke serienummers, zoals het IMEI-nummer en MAC-adres, aldus de politie. Die constateert dat dieven het regelmatig op laptops, tablets en mobiele telefoons gemunt hebben. In veel gevallen weet de gedupeerde niet wat de serienummers van de gestolen goederen zijn, terwijl die voor het onderzoek noodzakelijk zijn (bron).

Eigenlijk heel logisch, als je bovenstaand bericht leest. Ieder apparaat heeft wel een uniek nummer waarmee het traceerbaar is. Toch weten we niet wat de nummers van onze apparaten zijn waardoor het moeilijk wordt voor de politie om gevonden apparatuur bij de rechtmatige eigenaar terug te brengen.

Wees eerlijk, heb jij van ieder apparaat in je huis het serienummer opgeschreven? Heb jij de apparaten gemerkt (liefst met onzichtbare inkt of een DNA-spray)? Waarschijnlijk niet. Je bent daar wellicht ooit eens mee begonnen, maar inmiddels is dat lijstje ook alweer flink verouderd. Tijd dus om je lijstje te updaten of om aan een nieuw lijstje te beginnen.

Schrijf de serienummers op en bewaar ze op een veilige plaats. Misschien kun je er zelfs een foto bij doen en als je tijd hebt zou je de apparatuur kunnen merken. Dat lijstje moet je dan natuurlijk niet alleen digitaal op je laptop bewaren, want grote kans dat met de diefstal van je laptop je lijstje ook verdwenen is. Nee, liever een aantal geprinte versies die je door het huis heen verspreid. Natuurlijk kun je er ook een in de kluis bewaren, maar grote kans is dat die kluis na een serieuze inbraak ook verdwenen is.

Als je dan toch bezig bent, zul je waarschijnlijk versteld staan van alle apparatuur die je in de loop van de jaren verzameld hebt. Misschien een mooie kans om ook weer eens schoon schip te houden, want waarom heb je anders ooit “verwijderingsbijdrage” betaald? Grote kans dat je huis er ook weer een stuk opgeruimder van wordt en bijkomend voordeel is dat je minder stroom zult gaan betalen…want hoe lang ligt die apparatuur die je niet meer gebruikt eigenlijk al op de oplader? Zo is de “voorjaarsschoonmaak” toch nog ergens goed voor.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.