Providers woedend over tapvergoeding overheid

Providers krijgen van de overheid een vergoeding van 13,13 euro per internettap. Het plaatsen van een tap kost echter zo’n 1.300 euro. De isp’s zijn woedend.

De kosten voor het plaatsen van internettaps komen wettelijk gezien voor de rekening van de providers. Zij zijn namelijk verplicht om taps te plaatsen voor Justitie en de AIVD. De investeringen die providers moeten doen om tappen mogelijk te maken, moeten zij doorberekenen aan eindgebruikers (bron).

Daar gaat je business case als je ISP wilde worden. Het enthousiaste tappen van de overheid kost je gewoon de kop. Hoe meer zij willen tappen hoe meer verlies je bij kunt boeken op de winst- en verlies rekening. Inmiddels zijn er al vaker berichten verschenen waaruit blijkt dat tappen en afluisteren binnen Nederland de gewoonste zaak is. In 2009 waren het al zo’n 3350 internettaps en in 2008 luisterden ze dagelijks al 1681 telefoontjes af.

Nederland is internationaal ‘koploper telefoontaps’. In de Verenigde Staten worden er jaarlijks in totaal 2.208 gesprekken afgeluisterd. De politie heeft in totaal bij 12.491 telefoonnummers getapt. Het grootste deel van de taps, 84 procent, had plaats bij mobiele nummers (bron).

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.