NS start proef met spuugkit

Wat mij betreft weer een reden om maar niet met het openbaar vervoer te gaan.

De Nederlandse Spoorwegen beginnen een proef met zogeheten spuugkits. Deze kits zullen de komende maanden ingezet worden om dna-materiaal te verzamelen van reizigers die spoorwegpersoneel bespugen (bron).

Niet dat ik van plan was om een conducteur te gaan bespugen, maar als ze hier al maatregelen voor moeten verzinnen dan wordt er blijkbaar nogal wat afgespuugd in het OV. Kans dat je als niets vermoedende treinreiziger door een medepassagier bespuugd wordt vind ik niet echt een aanlokkelijk idee.

Het speeksel van de zich misdragende passagier dat daarmee kan worden verzameld gaat daarna naar het Nederlands Forensisch Instituut voor dna-onderzoek.

Dus het bewijsmateriaal gaat naar het NFI en daar gaan ze dan ook echt onderzoek doen naar dit DNA? Klinkt mij ongeloofwaardig in de oren. Hoeveel tijd kost zo’n test wel niet en wat zou dan de straf zijn die de spuger krijgt?

Nee, volgens mij moeten we hier het verhaal omdraaien. Volgens mij wordt het aan ons verkocht onder het mom van de spuger oppakken, maar is het juist de bedoeling om de DNA-database te vullen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.