Bijna de helft (46 procent) van de ziekenhuizen in Nederland heeft maandelijks of vaker te maken met een incident. Hierbij gaat het om incidenten als diefstal, verbale agressie en fysieke agressie…Dit blijkt uit onderzoek van Securitas onder ruim 350 werknemers uit verschillende ziekenhuizen. Bijna de helft van de ondervraagden geeft aan minimaal maandelijks te maken te hebben met een incident. Nog eens 42 procent zegt dat hun ziekenhuis meerdere keren per jaar te maken heeft met incidenten. De meeste incidenten vinden plaats op de spoedeisende hulp. De top vijf van meest voorkomende incidenten is:
1. diefstal
2. verbale agressie
3. fysieke agressie
4. inbraken op ongeoorloofde afdelingen
5. seksuele intimidatie
(bron)
Het is te hopen dat je binnenkort niet hoeft te worden opgenomen in een ziekenhuis want je bent je leven er niet zeker. Eerst wordt er ingebroken en worden jouw persoonlijke spullen uit je nachtkastje gestolen, vervolgens wordt je uitgescholden voor van alles en nog wat, waarna je klappen krijgt. Als laatste wordt je ook nog seksueel geïntimideerd waarna je met een nog half open wond naar huis wordt gestuurd om verder uit te zieken. We denken allemaal dat we naar huis worden gestuurd omdat het teveel geld kost om ons daar te houden, maar de echte reden is dat het thuis veel veiliger is dan in het ziekenhuis. Het is voor onze eigen bestwil.
Nou, een vooruitzicht waar je van opknapt, toch? En dan te bedenken dat er voor de ziekenhuizen de NEN7510 beveiligingsnorm is, kun je nagaan hoe het gesteld is met instellingen waar zo’n norm niet voor aanwezig is.
Er is blijkbaar nog genoeg te doen in de ziekenhuisbranche. Op zich een natuurlijk lastig te beveiligen sector want het zijn nu eenmaal open instellingen waar je snel naar binnen moet kunnen als je eerste hulp nodig hebt.