FBI wil backdoor in encryptie software

Een leuke en interessante afsluiter voor deze week. De FBI wil een backdoor in encryptie software. Al jaren is bekend dat encryptie software die in Amerika (en/of wereldwijd) verkocht wordt een backdoor moet hebben, de gegevens moeten op de één of andere manier bekeken kunnen worden. Dat druist natuurlijk volledig in tegen het doel van encryptie: het versleutelen van gegevens zodat alleen de rechtmatige ontvanger de gegevens kan lezen.

Amerikaanse inlichtingendiensten willen het gehele internet kunnen afluisteren en pleiten daarom voor een backdoor in alle versleutelde communicatiediensten. Steeds meer communicatie vindt online plaats, bijvoorbeeld via diensten als Skype. De FBI beschikt echter niet over de mogelijkheden om deze gesprekken af te luisteren. Als het aan de inlichtingen- en opsporingsdiensten ligt, bouwen sociale netwerksites, Skype en andere online diensten een backdoor in die het mogelijk voor de Amerikaanse overheid maakt om al het verkeer te onderscheppen (bron).

Denken we dat de Nederlandse overheid meer en meer grip op de burgers wil krijgen dan moeten we de Amerikanen zeker niet uitvlakken. Eerlijk is eerlijk: ze komen er wel openlijk voor uit.

Barack Obama beschikt sinds kort over een knop waarmee hij het hele internet uit kan schakelen. Zal wel in de plaats gekomen zijn van de o zo bekende hotline. De FBI wil kunnen beschikken over alle gegevens die over het internet gaan zodat we weinig meer te verbergen hebben.

De charme van het internet gaat er zo wel een beetje af, vind je niet? Ach, we hebben geen keuze. Binnenkort kunnen de veiligheidsdiensten weer gewoon bij onze gegevens. Nu nog hopen dat de Amerikanen bereidt zijn om de backdoors met ons te delen, anders krijgen ze wel een erg grote voorsprong.

Ik denk dat het volgende verzoek van de FBI wordt om gaten te laten bestaan in de firewalls (voor zover die er nog niet inzitten) en de anti-virus pakketten (voor zover die er nog niet inzitten). Zo kunnen ze simpel onze harde schijf bekijken en ons met een virus infecteren als zij dat nodig vinden. De tijd van de stand-alone pc ligt alweer wat jaren achter ons en ook de meest geheime of kritische systemen zijn gewoon aangesloten op het internet, misschien is een stand-alone oplossing toch zo’n gek idee nog niet.

Dan had de Iraanse kernreactor gewoon lekker rustig door kunnen draaien (bron). Ga maar lekker slapen…

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.