Wegwerkzaamheden leiden tot verlies detailhandel

Wegwerkzaamheden leiden niet zelden tot omzetverlies in de detailhandel. Meer dan negentig procent van de winkeliers is ervan overtuigd dat opengebroken wegen, omleidingen en overlast door herrie en vuil ervoor zorgen dat klanten wegblijven…De belangrijkste klachten van winkeliers zijn omzetverlies, geïrriteerde bezoekers en het wegblijven van klanten. Belangrijkste oorzaken lijken de slechte toegankelijkheid, vuil, gevaarlijke situaties en geluidsoverlast te zijn (bron).

Vanuit risico management kijken we altijd naar de risico’s die een organisatie loopt. Daarbij moeten we de primaire processen in de gaten houden en als vertrekpunt nemen. Risico’s die zich richten op het primaire proces kunnen direct tot omzetverlies leiden. We moeten er rekening mee houden dat we alleen de risico’s kunnen beheersen waar we zelf invloed op uit kunnen oefenen. Voor die risico’s kunnen we maatregelen nemen om de kans op, de impact van of beide te beïnvloeden.

Als ondernemer kun je, ogenschijnlijk, weinig doen aan risico’s die door de omgeving gecreëerd worden en die impact hebben op jouw omzet. Aan wegwerkzaamheden bijvoorbeeld kun je als individu weinig doen, die worden je medegedeeld en je hebt er maar mee te leven (geloof me ik kan het weten, ik ervaar het iedere dag als ik in de file sta).

En ja ik schreef inderdaad ogenschijnlijk. Want je kunt aan een aantal risico’s in de omgeving best wat doen. Natuurlijk kun je die wegwerkzaamheden niet tegenhouden, maar dat is ook niet nodig. Het gaat er natuurlijk om dat de omzet gewaarborgd is. Je zou een 2de filiaal kunnen openen op een andere locatie, je kunt een internetwinkel beginnen, je kunt starten met een bezorgservice. Met een beetje creativiteit (en lef) kun je zo een risico in je voordeel ombuigen. Je waarborgt niet alleen je omzet maar maakt ook nog eens een groei door.

Risico management is een creatief proces met allerlei creatieve en innovatieve oplossingen, we moeten alleen leren om naar de echte oorzaken en gevolgen te kijken. De wegwerkzaamheden kunnen misschien als oorzaak gezien worden, maar de gevolgen in omzetverlies moeten we toch kunnen compenseren?

Dat is wat het vakgebied nu juist zo leuk maakt, je verlaat de gebaande paden en gaat op zoek naar nieuwe oplossingen om een risico te beperken.

Oh ja, om terug te komen op de file waar ik dagelijks in sta. Je zult denken dat ik daar dan ook zelf wat aan kan doen (ik kan bijvoorbeeld thuis werken of een andere opdracht dichterbij zoeken). Daar heb je helemaal gelijk in, daarom klaag ik ook niet (of bijna nooit) over die file want dat is mijn eigen keuze. De opdracht die ik doe, het resultaat dat ik hoop te bereiken is me meer waard dan de file. Ook dat is een risico-afweging. En als die wegwerkzaamheden ooit zijn afgerond, dan wordt het leven er alleen maar beter op.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.