Reizigers verliezen 3.500 laptops op luchthavens VS

Reizigers blijken massaal mobiele apparaten op populaire Amerikaanse luchthavens te verliezen, zo blijkt uit onderzoek. In 2011 werden op zeven grote luchthavens meer dan 8.000 mobiele apparaten verloren. Slechts één van de zeven onderzochte luchthavens geeft de verloren apparatuur aan de autoriteiten. In de meeste gevallen laten reizigers hun laptop liggen (3.576), gevolgd door smartphones (3.444) en USB-sticks (996). (Bron)

Het zijn cijfers waar je eigenlijk niet bij stilstaat en 3.500 klinkt natuurlijk als erg veel. Maar hoeveel mensen zouden er in dat jaar via die 7 grote luchthavens vliegen? Vele honderdduizenden, als het er niet meer zijn. Ja, dan valt 3.500 natuurlijk wel weer mee.

Het is natuurlijk wel zaak om deze laptops (en andere mobiele apparaten) voldoende te beveiligen. Dat we apparatuur kwijt raken is nog tot daaraan toe maar we zullen toch eerder wakker liggen van de gegevens op die apparatuur.

Een beetje laptop kost een paar honderd euro en die schrijven we binnen een paar jaar af. Maar de informatie op de harde schijven heeft waarschijnlijk een veel hogere waarde. Het is dan ook te hopen dat als het om bedrijfslaptops gaat er in ieder geval een goede backup is gemaakt en het “device” van een wachtwoord en encryptie is voorzien.

Ik ben overigens benieuwd wat het Bring Your Own Device (BYOD) principe hier voor invloed op zal hebben. Zijn mensen voorzichtiger met hun eigen spullen dan met de spullen van de baas? Of zou het juist andersom zijn?

En als we dan nog even doordenken. Hoeveel van die 3.500 laptops zijn echt verloren? En hoeveel zijn er bewust achtergelaten? Hoe vaak hoor jij je collega’s niet afgeven op die oude laptop die ze hebben. Oud? Nou ja, hij gaat toch zeker al 2 jaar mee en al je collega’s hebben inmiddels een nieuwe. Tijd om de jouwe maar weer eens kwijt te raken zodat je een goed excuus hebt om een nieuwe aan te vragen.

Hiermee is het hebben van een laptop dus op een wat vreemde manier een beveiligingsrisico. Omdat een medewerker mogelijk de balen heeft van zijn oude laptop, “verliest” hij hem om een nieuwe te kunnen aanvragen. Daarmee lopen we niet alleen financiële schade (een paar honderd euro voor vervanging van die laptop) maar juist ook enorme risico’s dat onze informatie op straat komt. Zo zie je maar dat informatiebeveiliging veel meer bevat dan alleen een firewall of antivirus software. Dat is wat het vak ook zo mooi maakt. Creatief bezig zijn met het onderkennen van de risico’s.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.