Kentekencamera registreert auto bij 225 km per uur

Bosch Security Systems heeft nieuwe camera’s gelanceerd die kentekenplaten aan snelheden tot 225 km per uur in hoge kwaliteit kan vastleggen. De camera kan daarnaast over een afstand tot 30 meter, zelfs onder slechte lichtomstandigheden, duidelijke en leesbare beelden vastleggen. “Hierdoor is accurate voertuigherkenning mogelijk”, aldus de fabrikant. (Bron)

Hartstikke goed natuurlijk dat Bosch een camerasysteem ontwikkeld heeft dat de kentekens tot een snelheid van 225 km per uur goed kan scannen. Maar hier beginnen natuurlijk ook gelijk de vragen. Want waarschuwden we in het verleden er al niet voor dat dit soort systemen straks ook voor andere doeleinden gebruikt zal gaan worden? Juist en als we niet oppassen worden we langzaam naar die afgrond geduwd.

De kentekencamera zal bedoeld zijn om kentekens voor een bepaald doel te scannen. Bijvoorbeeld of er wel wegenbelasting is betaald en of de auto wel verzekerd is. Prima natuurlijk. Maar het risico bestaat dat men straks de camera’s ook inzet om snelheidsbekeuringen of roodlicht overtredingen te registeren.

Ik wil de politie natuurlijk niet op een idee brengen, maar flitspalen zijn nogal prijzig en als we dan toch camera’s ophangen voor kentekenregistratie dan is de synergie natuurlijk niet zo ver te zoeken. We zullen dan een flinke toename in flitspalen…oh nee, kentekenregistratiecamera’s zien.

Verdeel en heers…langzaam aan laten we iedereen wennen aan het idee en we zorgen ervoor dat het nieuws ze langzaam bereikt. We beginnen nu te vertellen dat Bosch zo’n geweldig systeem heeft ontwikkeld en vertellen er nog even niet bij waarvoor we het straks in gaan zetten. Nee, stel je voor dat men de berichten aan elkaar koppelt en begrijpt dat ze hiermee behoorlijk wat extra bekeuringen gaan krijgen.

Gaat misschien wat ver? Misschien. Maar ook als ze deze systemen inderdaad niet inzetten voor het uitdelen van snelheidsbekeuringen. Heb je je dan wel eens ingedacht wat ze allemaal wel kunnen registreren? Als ze weten waar jouw auto zich bevindt op welk moment dan is “Big Brother wachting us”. En die gedachte alleen al, vind ik eng genoeg.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.