Smartphones krijgen X-ray-functie

Maakten we ons gisteren nog zorgen om de beveiliging binnen ziekenhuizen, dan zou dat binnen een aantal jaar wel eens helemaal overbodig zijn. Met het internet “dokteren” we al via Google, maar daar komt binnenkort een nieuwe mogelijkheid bij.

Het lijkt nu nog science fiction, maar de Universiteit van Texas in Dallas werkt momenteel aan een technologie waarmee je daadwerkelijk door muren kan kijken…Vanwege de privacy zal de apparatuur zodanig gebouwd worden dat de X-ray-functie pas gebruikt kan worden op een afstand van maximaal 4 inches. We zullen dus niet net als superman overal doorheen kunnen kijken. Wel kan de functie alsnog handig zijn om zo bijvoorbeeld leidingen in muren te ontdekken of om het binnenwerk van je pc nader te bestuderen (uitgaande van dat de straling je systeem niet beschadigd) (bron).

Hoewel binnenkort natuurlijk een rekbaar begrip is, zal het nog wel even duren voordat we een X-ray functie uit de App-store kunnen downloaden. Natuurlijk zijn er nu al X-ray Apps te downloaden, maar dat zijn in ieder geval nog allemaal gadgets om je vrienden mee voor de gek te houden (dat wist je toch, he? ze werken niet echt).

Maar denk je eens in: iedere smartphone heeft een X-ray functie in zich. Er zijn natuurlijk veel voordelen te verzinnen, maar de nadelen kunnen we ook al bedenken. Handig als je gevallen bent en pijn aan je knie hebt, hop, even je smartphone eroverheen en je weet of je je been gebroken hebt. Natuurlijk ook makkelijk om leidingen in de muren op te sporen zodat je daar in ieder geval geen gaatje meer in boort.

Makkelijk ook voor de politie die niet meer hoeft te fouilleren maar gewoon even op de telefoon kan zoeken of je geen wapentuig bij je draagt tijdens het uitgaan. Zo zijn er nog veel meer voordelen te verzinnen.

Maar elk voordeel heb ze nadeel, zullen we maar zeggen. Makkelijk voor een crimineel om bij het langslopen even te kijken wat er in je tas zit. En de kans is groot dat men ook bij het voorbij lopen dwars door je kleren heen kijkt. Ja, wen er maar vast aan want, als het bericht echt waar is, dan lopen we binnen een aantal jaren allemaal met een mobiele X-ray machine op zak.

Nu nog toekomst muziek, maar waar rook is, is vuur en met de huidige snelheid van ontwikkelen zou het me zomaar niets verbazen als de mobiele X-ray eerder beschikbaar is dan we nu denken. Voorbeelden genoeg te vinden via Google, maar om het nog enigszins netjes te houden op dit blog houden we het maar bij dit voorbeeld.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.