Politie neemt geheugenkaart billenfilmer in beslag

Het lijkt misschien een inzending voor het nieuwe woord van 2012: billenfilmer, maar niets is minder waar.

De Friese politie heeft tegen een 50-jarige inwoner uit Leeuwarden proces-verbaal opgemaakt. De man wordt ervan verdacht vrouwen te hebben bespied en van de achterzijde van hun billen filmopnames te hebben gemaakt. Een man meldde dat hij de verdachte had betrapt terwijl deze de billen van zijn vriendin filmde…Toen de agenten ter plekke kwamen zagen zij de verdachte achter twee vrouwen lopen, waarbij de man met zijn spiegelreflexcamera opnames maakte. De man werd aangesproken en tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt (bron).

Er zijn tegenwoordig steeds kleinere camera’s op de markt en in (bijna) alle telefoons zit een camera waar ze 10 jaar geleden erg jaloers op zouden worden. Het is natuurlijk al erg genoeg dat iemand met een camera filmpjes maakt van niets vermoedende voorbijgangers, maar ja, wat niet weet wat niet deert, toch?

Grote kans dat jij ook al eens gefilmd bent in een van je gekke buien of als je struikelde over die losliggende stoeptegel. Maar om nu uitgebreid met een spiegelreflex camera filmpjes te maken gaat wel erg ver.

Het is natuurlijk best lollig en nog redelijk onschuldig, maar de vraag is wat je nu eigenlijk wel en niet mag filmen of fotograferen op straat. Natuurlijk is het netter om netjes aan iemand te vragen of je een filmpje van hem of haar mag maken maar in hoeverre ben je strafbaar als je dat niet aan iemand vraagt?

De vakantietijd zit er weer aan te komen en de camera’s worden weer onder het stof vandaan gehaald. Besluit je dus eens lekker uit te gaan waaien op het strand dan loop je kans op de gevoelige plaat te worden vastgelegd. Ik vraag me alleen af of de politie ingrijpt als jij vindt dat iemand geen foto mag maken als jij in de buurt bent. Het antwoord laat zich raden: de politie denkt waarschijnlijk dat je niet helemaal goed bij je hoofd bent of dat je licht paranoia begint te worden…maar waar ligt de grens dan?

Wie het weet mag het zeggen. Deze man zal volgende keer wel beter uitkijken maar hoe lang hij er mee ophoudt en wat nu exact het strafbare feit is, zal nog wel even onduidelijk blijven.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.