Stelen komt personeel duur te staan

Werkgevers die een detective of een bedrijfsrechercheur inschakelen om diefstal op de werkvloer aan het licht te brengen, mogen de kosten verhalen op hun stelende werknemers. Ook bij kleine diefstallen kan de schadeclaim voor een dader daardoor oplopen tot duizenden euro´s (bron).

Recherchebureaus gaan het waarschijnlijk erg druk krijgen, want het artikel verwijst ook nog naar een enquete waaruit blijkt dat de helft van de medewerkers regelmatig spullen mee neemt van de baas. Meestal gaat het dan om kantoorartikelen.

De discussie is natuurlijk al veel vaker gevoerd en vaak wordt dan aangegeven dat het toch geen kwaad kan om een pen of een paar velletjes papier mee te nemen? Vanuit de werknemer misschien niet, want wat kost een velletje papier nu eenmaal, maar vanuit de werkgever (zeker de grotere werkgevers) kan dit wel degelijk grote kostenposten opleveren. Stel dat een pen 1 Euro kost, dat valt mee toch? Ja, als een medewerker een pen meeneemt wel, maar wat als je 10.000 werknemers hebt die allemaal 3 pennen per jaar mee naar huis nemen? Dan is deze kostenpost alleen al € 30.000 per jaar.

Tel daarbij alle koffiebekers en rollen wc-papier op die zo rond de vakantietijd verdwijnen, want ja: altijd handig op de camping (is je dat nooit opgevallen? Let dit jaar rond de vakantietijd dan een keer extra goed op).

Veel bedrijven zullen totaal geen zicht hebben op de kosten die diefstal door medewerkers met zich meebrengt, natuurlijk wordt een greep uit de kas snel ontdekt (toch?) maar het voor lange termijn “lenen” van allerlei kleine artikelen wordt minder vaak opgemerkt, terwijl juist in tijden van economische malaise een grote besparing te vinden is.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.