Topmanager ziet risico’s van ICT niet

Voor veel van ons eigenlijk een bericht met weinig nieuwswaarde, wij weten dit immers al jaren en vechten al langer tegen deze bierkaai. Maar toch kan het geen kwaad om een dergelijk bericht aan te halen. Al was het alleen maar omdat er nu een aantal instituten achter zitten die misschien wel gelooft worden.

Topmanagers van bedrijven zien geen verband tussen ict-risico’s en bedrijfsrisico’s voor hun onderneming. Dat is de belangrijkste conclusie uit het Governance Report 2012 dat securityleverancier RSA samenstelde in samenwerking met het onderzoeksinstituut CyLab van de Carnegie Mellon Universiteit. Leidinggevenden blijken geen zicht te hebben op de rol van computersystemen en data binnen hun bedrijf. Zij realiseren zich niet hoe ict-risico’s de bedrijfsresultaten kunnen ondermijnen (bron).

Ik kan natuurlijk alleen maar aansluiten bij een dergelijk bericht. Het gaat ook helemaal niet om informatiebeveiliging en al helemaal niet om de IT. Nee, het gaat, zoals al veel vaker is geroepen, om de bedrijfscontinuïteit. Maar op de een of andere manier blijft dat een vies woord voor veel managers.

Persoonlijk vind ik het dan ook niet zo spannend dat men de koppeling tussen IT en bedrijf niet ziet. Nee, wat ik veel interessanter zou vinden is als het ons lukt om de echte redenen daarvan te vinden. Managers (over het algemeen) zijn natuurlijk niet de domste mensen van deze planeet. En als ze er een keer goed over na zouden denken dan zien zij echt de koppeling tussen de verschillende risico’s wel. Vraag is echter of ze dat interesseert. Waarom zouden ze daar wakker van liggen? Hun eigen bonus is veel belangrijker dus daar moet alles voor wijken.

Misschien dat die managers te weinig het gevoel hebben dat ze echt een bijdrage leveren aan de continuïteit van de organisatie. Ze managen wel van alles maar vragen zichzelf ook wel eens af wat hun bijdrage nu bijdraagt aan het collectief. Zo bezien is het dus ook geen beveiligingsrisico dat er geen koppeling wordt gelegd tussen IT-risico en bedrijfsrisico. Nee, eerder is het een organisatorisch of bedrijfskundig risico waar het topmanagement een belangrijke rol in speelt.

Als voor een manager of een afdeling duidelijk is welke bijdrage ze leveren aan de totale organisatie, als voor hen duidelijk is welke informatie zij daarbij nodig hebben en als dan ook nog duidelijk wordt op welke IT-systemen die informatie draait, ja dan zou het ze misschien interesseren. Maar zolang de IT intern is “uitbesteed” aan een andere afdeling en zolang de persoonlijke bonus er niet op aangepast wordt overzien we het geheel niet meer.

Dat kun je een manager (volgens mij) niet kwalijk nemen. Nee, daarvoor moet je risicomanagement en informatiebeveiliging via een top-down benadering goed inregelen. En eerlijk is eerlijk: dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.