Verander risico: Veranderende wettelijke eisen

Vandaag gaan we in op het risico: Veranderende wettelijke eisen

Afhankelijk van de duur van de verandering kunnen zich wijzigingen in de wettelijke eisen voordoen. Vooraf hadden we die wellicht kunnen overzien als we de juiste juridische informatie hadden ingewonnen.

Worden we gedurende de uitvoering met wijzigingen in de wet geconfronteerd dan moeten we die verwerken in ons resultaat. Het heeft geen zin om door te gaan op basis van oude wetgeving omdat we anders resultaten opleveren die niet gebruikt mogen worden.

De wettelijke kant van de zaak is meestal niet de kant die voor de project manager de meeste aandacht heeft. Daarom is het verstandig om in projecten waar dat relevant is juridische kennis te betrekken. Doen we dat niet of worden we inderdaad geconfronteerd met veranderende wettelijke eisen dan heeft dat invloed op zowel het budget als de tijd. We moeten immers bij gaan sturen waardoor we enkele activiteiten opnieuw uit moeten gaan voeren. Maar het kan ook impact hebben op de beoogde resultaat.

Stel dat je een flitspaal ontwikkeld waarmee auto’s die harder dan 120 km/u rijden allemaal geflitst kunnen worden. Als je dan geconfronteerd wordt met een verhoging van de snelheidslimiet naar 130 km/u en jouw flitspaal dat niet aan kan, dan heb je straks een enorm groot fototoestel waar niemand wat mee kan.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.