Zelfmoordenaars krijgen tien jaar salaris

De golf van zelfmoorden bij de Chinese Foxconn fabriek, dat onder andere iPhones produceert, is mogelijk te verklaren door het hoge bedrag dat de nabestaanden krijgen. Een werknemer die zelfmoord pleegt, geeft zijn familie daarmee recht op een groot compensatiebedrag, dat gelijk staat aan tien jaar salaris…Het basissalaris in de fabriek bedraagt 900 Yuan, minder dan 110 euro per maand. Foxconn betaalt 110.000 Yuan compensatie (meer dan 13.000 euro, wat neerkomt op ongeveer tien jaar salaris) aan de nabestaanden van elke werknemer die zelfmoord pleegt (bron).

Gaan bij ons medewerkers, van de schoonmaak, vuilnismannen en noem maar op, staken voor een hoger salaris doen ze het in China toch een stuk radicaler. Daar wordt zelfmoord gepleegd om de acties kracht bij te zetten. De slachtoffers, want zo mogen we ze toch wel noemen, hebben het beste voor met hun familie en gaan zover dat ze zichzelf daarvoor van het leven beroven. Een rare situatie waar we ons hier gelukkig niet zoveel bij voor kunnen stellen.

De directeur van de fabriek heeft tijdens een persconferentie beloofd de salarissen met twintig procent te verhogen en de compensatie aan de nabestaanden drastisch te verlagen. Nu kunnen de werknemers er bij leven nog een beetje van genieten dat ze salaris ontvangen. 20% verhoging klinkt niet slecht daar kunnen onze demonstranten en stakers nog een puntje aan zuigen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.