“10% Nederlanders belt politie bij dataverlies”

hmm, opvallen bericht.

In het geval bedrijven persoonlijke gegevens verliezen, belt tien procent van de Nederlanders de politie, zo blijkt uit een straatenquete die beveiligingsbedrijf SafeNet onder vijftig Nederlanders uitvoerde. 28% wil de organisatie in kwestie zelfs voor de rechter slepen, terwijl een zelfde percentage geen zaken meer met “lekkende” bedrijven doet (bron).

Mensen worden zich dus meer en meer bewust van hun persoonlijke gegevens en willen de bedrijven zelfs voor de rechter slepen. Hopen (althans voor mij) dat organisaties dit bericht ook lezen. Ook willen veel mensen geen zaken meer doen met die organisaties…wees dus gewaarschuwd en doe je best om de gegevens zo goed mogelijk te beschermen. En geloof me, er is nog een hoop werk te doen.

Verder leest bijna zestig procent van de Nederlanders nooit het privacybeleid voordat ze vertrouwelijke gegevens ergens achterlaten. Ook controleert 85% zelden tot nooit hoe een bedrijf hun gegevens beschermt (bron).

Ik kan me voorstellen dat bijna niemand (vind persoonlijk het percentage nog aan de lage kant) het privacybeleid leest, het is net als met de algemene voorwaarden. Lappen tekst, moeilijke woorden en we kunnen toch niet controleren of het ook echt waar is. Wees eens eerlijk. Wanneer heb jij voor het laatst het privacybeleid van een site gelezen? Nooit? Nee, dat dacht ik al.

Boodschap aan bedrijven: maak je privacybeleid kort, duidelijk en krachtig. Geen mitsen en maren, geen onnodig moeilijke woorden en zorg dat je je er ook echt aan houdt. Wil je de gegevens verkopen voor commerciële doeleinden? Zeg dat dan gewoon, dat is wel zo eerlijk (en ik denk niet dat het je heel veel klanten zal schelen). Hou je de gegevens strikt voor jezelf, dan moet je het helemaal aan de grote klok hangen (en je er aan houden natuurlijk).

Toch de gegevens op straat geraakt? Dan zullen je klanten het je (terecht) kwalijk nemen, maar als je er alles aan gedaan hebt om het te voorkomen dan kun je de schade misschien nog beperken. En ik bedoel hier niet de financiële schade, maar de imagoschade…want dat is vaak de grootste angst.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.