119 Zuid-Hollandse bedrijven lopen hetzelfde risico als Chemie-Pack

Laten we het vandaag maar eens hebben over een risico. Een risico waar we ons allemaal wel wat bij voor kunnen stellen, maar waar een berg bedrijven te weinig bij stil staan. Het risico waardoor een groot aantal organisaties de deuren definitief kan sluiten als ze er door getroffen worden: brand.

Met de brand in Moerdijk nog vers in het geheugen, worden er natuurlijk allerlei kamervragen gesteld. De ene partij zal zeggen dat het allemaal best goed verlopen is terwijl de andere kant juist zal schreeuwen dat het een zooitje is en dat het echt anders moet. De waarheid? Nou, vrij simpel: die ligt ergens in het midden.

Mijn oog viel op het volgende bericht:
In de provincie Zuid-Holland zijn 119 bedrijven die qua risico vergelijkbaar zijn met Chemie-Pack, het chemische bedrijf dat in januari verwoest werd door een brand (bron).

In Zuid-Holland alleen al zijn 119 bedrijven die vergelijkbaar zijn. Ben je ook zo benieuwd hoeveel van die bedrijven de juiste maatregelen hebben getroffen om brand te voorkomen of in ieder geval te kunnen onderdrukken? Waarschijnlijk kan het scenario zoals dat zich bij Chemie-Pack heeft voorgedaan, zich ook bij een groot aantal van die andere bedrijven voor doen.

Verderop in het bericht wordt het gelukkig allemaal wat genuanceerd:
De kans op een grote brand is er één keer in de 1500 jaar. Deze kans is groter als de brandbestrijding niet in orde is.
De kans dat zo’n brand zich voordoet is één keer in de 1500 jaar…mij is niet duidelijk waar deze statistiek op gebaseerd is, maar hij lijkt mij aan de onwaarschijnlijk lage kant (ja, lage kant, de kans is natuurlijk veel groter dat het vaker gebeurt).

Gelukkig wordt de kans verkleind als de brandbestrijding in orde is, ja, ook dat lijkt me vrij logisch. Daar hoef je echt geen hogere wiskunde voor gestudeerd te hebben.

Waar iedereen wel erg makkelijk overheen stapt is het feit dat Chemie-Pack in 2007 en 2008 nog niet aan de eisen voldeed en later ineens weer wel. Die berichtgeving is mij nog niet duidelijk geworden. Het zegt mij alleen maar dat deze organisatie misschien wel ‘compliant’ was (maar dan marginaal) en zeker niet ‘in control’. Het verschil daartussen? Dat leg ik je graag persoonlijk een keer uit tijdens een bak koffie.

Feit is wel dat de slogan (vertrouwde omgang met chemische producten) van Chemie-Pack achteraf in ieder geval niet de brandveiligheid betrof.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.