Afrika wordt veiliger voor bedrijfsleven

Bedrijven kunnen veiliger zakendoen in Afrika. Door de economische ontwikkeling zijn de risico’s op bijvoorbeeld oorlogen, stakingen, rellen en wanbetaling in een aantal Afrikaanse landen afgenomen. Dat blijkt uit de Political Risk Map 2011 die woensdag werd gepubliceerd door de internationale verzekeringsmakelaar en risicoadviseur Aon (bron).

Opmerkelijk bericht. Door de economische ontwikkeling van de afgelopen jaren zijn de risico’s afgenomen. Blijkbaar hebben de Afrikaanse landen dus minder last van de economische crisis dan de westerse landen. Amerika, Europa en delen van Azië worden er harder door geraakt.

Volgens Aon verbeterde het risicoprofiel van de Afrikaanse landen Kenia, Mozambique, Rwanda, Oeganda en Zambia. In Algerije en Benin verslechterde het risicoprofiel. De meest risicovolle Afrikaanse landen om zaken te doen, zijn Congo, Soedan, Zimbabwe en Somalië. Het minste risico lopen ondernemingen in Zuid-Afrika, Namibië en Marokko. Ook Tunesië geldt als een redelijk veilig land om zaken te doen, maar in het onderzoek is de recente politieke onrust in dat land niet meegenomen.

In het onderzoek was de huidige toestand in Tunesië nog niet meegenomen, maar dat geeft dus aan dat de situatie er nog niet in alle landen echt stabiel is. De vraag is natuurlijk hoe snel de situatie in de andere landen ook om kan slaan. Hoewel je dan nu minder risico loopt, ga je voor een investering toch een langere termijn relatie aan en die wil je terug verdienen, toch?

Lastige situatie. Hoewel het risico dus afneemt, geldt dat er eerst voor langere tijd een stabiele situatie moet zijn om echt goed zaken te kunnen doen. Daar gaan nog wel wat jaren overheen en het is te hopen dat de Afrikaanse landen lering trekken uit de situatie in Amerika en Europa. Doen ze dat, dan kunnen ze er ook echt sterker uit komen.

Tel daarbij de opwarming van de aarde en over een aantal jaar houden ze op de Nationale TV Zender van Zambia misschien wel een inzamelingsactie om ons, zielige Nederlanders, te helpen.

Nee, natuurlijk zal het zo’n vaart niet lopen, maar dat de onderlinge verhoudingen in de wereld aan het veranderen zijn mag nu wel duidelijk zijn. Voorlopig verdiep ik me nog even in China, binnenkort maar eens een LOI-cursus Chinees bestellen om klaar te zijn voor de nabije toekomst.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.