Overheidscloud vergroot risico’s op datalekken

We zijn deze week lekker bezig met het nemen van een bepaald soort risico als uitgangspunt voor het blog. Daar gaan we vandaag nog even mee door. Vandaag pakken we weer een heel ander soort risico, namelijk dat op datalekken.

Overheden moeten goed nadenken of, en welke data in een cloud wordt opgeslagen. Landen worden aangespoord extra op beveiliging en contractvoorwaarden te letten (bron).

Interessant natuurlijk dat er hier specifiek gesproken wordt over de overheden die goed (lees: beter) na moeten denken over beveiliging in “the cloud”, maar dat geldt natuurlijk net zo goed voor alle andere organisaties en zelfs voor privé personen.

Een (vrij) nieuwe techniek en er moet inderdaad goed over de risico’s worden nagedacht. Toch moeten we deze ontwikkelingen niet uit de weg gaan, in veel gevallen kan het onderbrengen in de cloud zelfs beter zijn dan het op je eigen servers laten draaien.

Het gaat er natuurlijk om dat je goed de risico’s in kaart brengt voor de beschikbaarheid, integriteit en exclusiviteit van de data die je in de cloud opslaat. Doe je dat op een weldoordachte wijze dan zul je zien dat voor de ene organisatie de beschikbaarheid bijvoorbeeld enorm toeneemt terwijl ze concessies moeten doen aan de integriteit of de exclusiviteit.

Voor andere organisaties zal juist de beschikbaarheid afnemen terwijl de integriteit toeneemt. Het grootste bezwaar dat leeft tegen opslaan in de cloud is die van de exclusiviteit van de gegevens.

Of gewoon in simpel Nederlands: wie kan er allemaal bij mijn gegevens en wat doen ze er dan mee? Toch ben ik er van overtuigd dat ook de exclusiviteit van de data voor veel organisaties er enorm door kan toenemen. Nu werken ze nog op een verouderde infrastructuur, worden patches niet doorgevoerd en weten we al helemaal niet wie er van onze medewerkers bij de gegevens kan.

Maar om donderwolken te voorkomen, is het wel van belang goed naar die risico’s te kijken. Er over na te denken en de juiste maatregelen te nemen om die risico’s af te dekken. Ik geloof dat het kan en ik geloof dat voor veel organisaties de zon achter de wolken kan schijnen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.