MINISTER: RISICO SPOOR AANVAARDBAAR

Minister Schultz van Haegen heeft blijkbaar ook een lesje in risicomanagement genomen. Op de vragen of de infrastructuur van de spoorwegen nog veilig genoeg zijn, wordt aangegeven dat het risico aanvaardbaar is.

Hartstikke goed, want we komen nog te vaak tegen dat geprobeerd wordt alle risico’s af te dekken, terwijl risicoacceptatie ook een deel van je risicomanagement kan zijn.

De minister sprak tijdens het vragenuurtje over een aanvaardbaar risico. Bij Zevenaar botste een passagierstrein op een goederentrein nadat koperdieven de beveiliging van het spoor hadden vernield (bron).

Toch begin ik na deze uitspraak te twijfelen over de zogenaamde “risk appetite” van de overheid. Ik heb lange tijd gedacht dat de overheid risicomijdend gedrag zou moeten vertonen. Blijkbaar heb ik het mis en is de verharding van de maatschappij nu echt ingezet. Waarom? Nou, omdat als de Minister een treinbotsing als een acceptabel risico gaat zien, dan hebben we volgens mij toch ergens een verkeerde wissel genomen. Waar is de tijd gebleven dat de overheid de burgers moest beschermen?

Het gaat er bij risicoacceptatie natuurlijk altijd om, om de kans en de impact te bepalen. Als de kans groot is (in dit geval wist je bijna dat het een keer fout zou gaan) dan is risicoacceptatie wellicht niet de beste keuze. Als er daarnaast ook nog een hoge impact kan zijn (verlies van mensenlevens) dan wordt risicoacceptatie nog onwaarschijnlijker. Of is dit risicomanagement 2.0?

Wellicht moeten we hier vanuit ARBO-optiek eens naar kijken. Als werkgever ben je verplicht een veilige werkomgeving voor je medewerkers te creëren. Als ze van hun burostoel vallen heb je al een probleem. Zou de NS dan niet ook een veilige werkomgeving voor de machinisten en conducteurs moeten creëren?

Op zich is het natuurlijk ook niet zo raar dat het koper gestolen wordt. Raar is wel dat je een onderdeel van je beveiligingssysteem gebruikt met een dergelijke hoge waarde. Je gaat toch ook geen 24-karaat gouden deurbeslag aan de buitenkant van je deur hangen? Dat is vragen om moeilijkheden.

Als we de Minister mogen geloven moeten we de komende tijd nog wat treinongelukken accepteren omdat ProRail wel werkt aan ander materiaal, maar dat is nog niet beschikbaar of nog niet volledig uitgerold. We kunnen in ieder geval niet van haar zeggen dat ze geen verantwoordelijkheid durft te nemen. Slaap lekker, mevrouw de Minister…ik neem voorlopig even de auto (want mijn remmen zijn niet van diamant en zijn dus niet interessant voor dieven).

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.