Aantoonbaarheid voldoen aan wet- en regelgeving

Het weekend is weer achter de rug en vorige week hebben we afgesloten met de relevante wet- en regelgeving. Hoewel we in dit weekend nog steeds geen jurist zijn geworden is het wel belangrijk om aan te tonen dat we de wet- en regelgeving onderkennen en dat we aan kunnen tonen dat we naar ons beste kunnen daaraan voldoen. De volgende vraag wordt dan belangrijk:

Kan het aantoonbaar worden gemaakt dat aan de toepasselijke wet en regelgeving, door de organisatie, wordt voldaan?

Kortom: in de vorige exercitie zijn we met de juridische afdeling in gesprek gegaan om duidelijk te krijgen wat we verplicht zijn om te doen. Dan wordt het ook belangrijk om duidelijk te documenteren welke wet- en regelgeving volgens ons op ons van toepassing is en hoe we die vertaald hebben naar ons beleid en onze inrichting van de beveiliging.

Over niet al te lange termijn zal er vanuit de EU meer wet- en regelgeving opgelegd gaan worden. Hierbij zullen we ook incidenten openbaar moeten gaan maken waarbij de privacy van onze klanten in het geding is gekomen. We willen ons natuurlijk niet laten verrassen door die nieuwe regels en nemen nu al onze verantwoordelijkheid door er goed over na te denken.

Pakken we bijvoorbeeld de Code voor Informatiebeveiliging en maken we daarvan een goede doorvertaling naar onze organisatie dan dekken we al hele grote delen van de wet- en regelgeving af. Maken we aantoonbaar dat we inderdaad aan die Code voldoen dan maken we daarmee ook aantoonbaar dat we serieus met het onderwerp bezig zijn.

Wet- en regelgeving. Het blijft aan lastig aspect waar we eens goed in moeten duiken en waar we zeer waarschijnlijk specialistisch advies goed bij kunnen gebruiken. Maar denken we met ons gezond boeren verstand na en gebruiken we de beschikbare informatie de branche en van het internet dan zijn we al een groot aantal stappen op weg om ook aan deze wet- en regelgeving te voldoen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.