Normen, best practices en richtlijnen

We hebben al goed nagedacht over onze aanpak op het gebied van informatiebeveiliging. Het zogenaamde “low hanging fruit” hebben we inmiddels wel geplukt en gaan nu meer en meer aanlopen tegen wat meer specifieke vragen. Hoe gaan we dit nu weer oplossen? Hoe gaan we daar nu weer mee om? Geen nood, er is genoeg informatie beschikbaar en die kan ons erg goed van pas komen. Op naar deze vraag dan maar:

Wordt bij de inrichting van de beveiliging gebruik gemaakt van normen en/of best practices en richtlijnen uit de branche of van organisaties met gelijke typologie voor standaardisatie van de integrale beveiliging?

We hebben het al eerder aangehaald, misschien heeft onze branchevereniging of hebben onze concurrenten nog wel interessante informatie beschikbaar die ons goed verder kunnen helpen. Niet geschoten is altijd mis, dus niet gevraagd is ook geen antwoord.

Ok, nu willen we niet als onwetend overkomen bij onze concurrenten dus eerst gaan we ons eigen desk research doen. Wel zo fair, toch? Beginnen we met de Code voor Informatiebeveiliging, dat is al een belangrijk raamwerk om ons verder te helpen. Niet door alles wat daarin staat zomaar te implementeren, maar wel om volgens een bepaalde structuur te werken. Een belangrijk aspect daarbij is het eerste deel van die Code (27002). Sla de eerste 4 hoofdstukken niet over om direct met de maatregelen te beginnen, maar lees juist die eerste hoofdstukken extra goed. Daarin staan de kaders, daarin staat de aanpak…en daarin staat ook dat de Code vertaald moet worden naar de eigen organisatie en dat daarbij keuzes gemaakt moeten worden.

Google ook eens op de Code voor Informatiebeveiliging. Voor de Code zelf moet betaald worden maar er is genoeg geschreven over hoe andere organisaties het aanpakken. Er is genoeg herbruikbaar materiaal te vinden. Beter goed gejat dan slecht verzonnen, zou ik zeggen.

Ik benadruk het nog maar eens: er staat nergens in de Code dat je alle maatregelen moet implementeren, er staat dat je goed moet nadenken over de specifieke risico’s voor jouw organisatie en dat de Code je daarbij behulpzaam kan zijn. Kortom: niet zomaar maatregelen implementeren maar eerst nadenken over de mogelijke risico’s.

Maar hoe gaan we nu om met die specifieke punten waar jij met je organisatie tegenaan loopt? Ook daarvoor geldt “Google is your friend” (ja ik weet het, er wordt door sommigen anders over gedacht). Loop je ergens op vast, Google dan eens met de juiste termen en je komt al snel hele bergen informatie tegen. Desk research is met de intrede van internet alleen maar makkelijker geworden en er komt nog steeds veel bruikbare informatie bij. Na de desk research kun je altijd nog even met je concurrent schakelen om na te gaan hoe zij met aspecten zijn omgegaan. Ook kun je altijd nog een specialistische interne afdeling benaderen of extern advies inhuren als dat wenselijk is.

We hebben het al vaker geschreven: als we het wiel opnieuw uit gaan vinden dan zal dat wiel ongetwijfeld weer rond worden. Dat hoeven we dus niet te doen. Nee, hergebruik wat beschikbaar is en vertaal dat naar de eigen organisatie. Een wiel is inderdaad rond, maar een wiel van een tractor zal moeilijk passen op het frame van een fiets. Heb je echt zulke grote wielen nodig of kan het ook wel een maatje kleiner? Daar zit hem wellicht de belangrijkste vraag.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.