Aanvallen op mobiele apparaten zullen escaleren

In 2011 blijft Apple niet gevrijwaard van cybercriminaliteit, zullen de aanvallen op mobiele apparaten escaleren en zullen deze aanvallen meer politiek gemotiveerd zijn…Dat voorspelt McAfee in het rapport Threat Predictions 2011 (bron).

Je hoeft natuurlijk geen helderziende te zijn om te kunnen constateren dat aanvallen op mobiele apparaten meer en meer plaats zullen vinden. De smartphones en laptops bevatten allerlei informatie die het voor de criminelen interessant maakt om ze aan te vallen en Apple is ook niet zo exotisch meer dat het niet aangevallen wordt.

Leuk natuurlijk dat hier een bericht aan wordt gewijd maar het echte probleem zit hem, wederom, in het bewustzijn. Het bewustzijn van het management binnen organisaties en het bewustzijn bij de gebruikers van de apparaten.

Nee, ik wil helemaal niet zeggen dat je allerlei ingewikkelde kunsten uit hoeft te halen om je data beter te beschermen. Maar een aantal basis zaken kun je toch wel regelen? Laten we allemaal eens beginnen met een wachtwoord of pincode op onze smartphone en laptop. Dat kan al een berg leed voorkomen.

Natuurlijk kan het zo zijn dat je na een diefstal je smartphone of laptop kwijt bent, maar dat is niet de echte waarde. Nee, de echte waarde zit hem in de informatie op die apparaten. De data maar ook bijvoorbeeld je mailberichten, je contactpersonen en je wachtwoorden voor allerlei internetsites. Lastig om kwijt te raken, maar voor je organisatie een groot risico.

Laten we 2011 tot het jaar dopen waarop we nog meer dan voorheen gaan proberen om de managers van organisaties beveiligingsbewuster te maken.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.