Bedrijven stellen richtlijnen op voor social media

Instellingen en grote organisaties werken aan het opstellen van codes en richtlijnen voor het gebruik van Twitter en Facebook. Organisaties willen daarmee voorkomen dat medewerkers hun bedrijf in verlegenheid brengen (bron).

Je ziet het steeds vaker en dit Blog is daar uiteraard een goed voorbeeld van. Medewerkers beschikken over veel meer mogelijkheden om met de buitenwereld te communiceren. Hyves, LinkedIn, Facebook, Blogs, Twitter wie heeft of kent ze niet.

Hoewel er nog organisaties zijn die deze nieuwe media angstvallig buiten de deur proberen te houden, zijn er ook organisaties die de voordelen ervan inzien. Vanuit commercieel standpunt kun je er niet meer omheen en dat hoeft ook niet.

Ook bij de inzet van nieuwe media moeten de medewerkers zich bewust zijn van de risico’s. Niet alleen de risico’s voor zichzelf maar ook de risico’s voor de organisatie waar ze voor werken. Nog te vaak zien we Tweets als “de komende twee weken lekker in de zon”, ja dan moet je ook niet gek opkijken als je huis leeggeroofd is na je vakantie.

Maar zo zien we ook meer en meer informatie over organisaties op het web verschijnen. Technisch kunnen we best het een en ander tegenhouden (en dat moeten we ook zeker doen) maar juist de medewerker kan hierin een sterke of zwakke schakel vormen. Bewust maken dus.

Nog te weinig bedrijven scannen continu het web af om te kijken wat er over hen geschreven wordt. Natuurlijk kunnen we Google automatisch berichtjes aan ons laten versturen, maar veel belangrijker is wat medewerkers en klanten over ons schrijven op Hyves, Blogs en allerlei andere sites die je niet continu monitord.

Ik ben benieuwd wanneer organisaties dit in gaan zien en dan ben ik ook direct benieuwd hoe ze dit gaan controleren en beheersen. Er zijn al wel wat tools voor te vinden, maar volgens mij zijn die nog niet toereikend. Daarnaast is het van belang ook de juiste reactie op tijd te geven voordat negatief nieuws escaleert.

Een grote uitdaging voor veel organisaties. Als iemand al “best practices” heeft die werken dan hou ik me aanbevolen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.