Veiligheid webwinkels nauwelijks verbeterd

Mosterd na de maaltijd. Hebben we net allemaal onze sinterklaas en kerstkado’s weer gekocht via internet en hebben we meer uitgegeven dan ooit tevoren krijgen we te horen dat het met de beveiliging van de webwinkels nog slecht gesteld is.

Vergeleken met een jaar geleden is er vrijwel niets veranderd wat betreft de veiligheid van webwinkels die gebruik maken van de betaalmethode iDeal
(bron).

Nu is dat natuurlijk minder leuk voor alle consumenten waarvan de gegevens op straat liggen. Maar vanuit business optiek biedt ook dit weer enorme kansen voor dit nieuwe jaar.

Van die websites verzendt 86 procent de persoonsgegevens van consumenten over een onveilige verbinding. Slechts veertien procent voldoet aan de eisen die de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) voorschrijft. In 2009 was dat twaalf procent.

Slechts 14% voldoet aan de wettelijk gestelde eisen. Ehm, wordt het niet eens tijd dat hier wat aan gedaan wordt? Wordt het niet eens tijd dat het College Bescherming Persoonsgegevens er eens stevig naar gaat kijken? Zolang er weinig druk op staat, zo lang er nauwelijks boetes worden uitgedeeld zal het wel zo blijven.

Toch kun je er niet omheen dat juist ook dit een vorm van oneerlijke concurrentie is. Iedere winkelier met een winkel moet aan allerlei eisen voldoen, voldoet hij niet dan krijgt hij een stevige boete. Juist dit soort regels maken het houden van een winkel duurder dan het verkopen via internet (vanuit je garage of schuur).

Te weinig internet winkels die blijkbaar de link naar de zelfevaluatie van het College hebben gevonden. Nou voor een keer dan de link naar deze zelfevaluatie.

En voor al die ondernemers die het toch maar liever niet zelf doen, maar die wel hun klanten de juiste bescherming willen geven: ik kom jullie er graag bij helpen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.