Agent moet hoogte boetes zelf kunnen bepalen

Het moet toch allemaal niet gekker worden. De Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie (SMVP) pleit ervoor dat agenten zelf moeten kunnen beslissen hoe hoog de boete wordt die ze uitschrijven. De SMVP wil dat agenten kunnen kiezen uit bijvoorbeeld drie verschillende boetebedragen per overtreding (Bron).

Natuurlijk ben ik niet voor de bonnenquota en natuurlijk vind ik de verhoging die binnenkort wordt doorgevoerd niet echt een goed idee. Maar blijkbaar zijn er nog gekkere ideeën te bedenken.

Stel je voor dat we dat breder door gaan voeren. Kom je in een winkel en staan er 3 prijzen bij hetzelfde product. De verkoopster mag zelf bepalen hoeveel ze jou wil laten betalen. Is ze in een goede bui dan kon je wel eens lekker goedkoop uit zijn…maar ja, hoe vaak kom jij nog in een winkel waar je als klant echt hartelijk ontvangen wordt (de uitzonderingen daargelaten natuurlijk). Als je al durft te vragen of die spijkerbroek er ook in jouw maat is dan moet je al behoorlijk assertief zijn tegenwoordig. Nee, ik ben er mee gestopt om een chagrijnig kijkende verkoopster om hulp te vragen. “Als hij er niet hangt dan is hij er vast niet” dus dan maar op naar de volgende winkel om daar in het rek te kijken.

Als we de agenten zelf gaan laten beslissen dan wordt het een onderhandelingsspelletje. Wordt je een boete opgelegd van 350 euro omdat je per ongeluk je toeter aan durfde te raken dan begint het spel. Nou agent, kan het niet een beetje minder? Weet je wat, ik geef je 175 euro dan praten we er niet meer over. De agent moet dan met een tegenbod komen en wil het voor niet minder doen dan 250 euro. Omdat jij vast ook wel eens in een land bent geweest waar onderhandelen heel normaal is, weet je dat je vol moet houden en anders weg moet lopen. Nou goed dan 200 euro is echt je laatste bod. “Special price for you, my friend”. Zie je het voor je? De mensen die minder goed zijn in onderhandelen delven het onderspit.

Maar ook de mensen die een wat dikkere portemonnee hebben zullen het moeilijk krijgen. Rij je in een dure auto dan zou het me zomaar verbazen als je de laagste prijs geboden krijgt. Nee, grote kans dat die agent ook maar een mens is en denkt dat jij die hoogste boete best kunt betalen.

Gaan we dan echt toe naar een politie staat? De Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie (SMVP) ken ik niet en alle ins en outs natuurlijk ook niet (misschien willen ze slechts een statement maken) maar ik krijg er zo geen hoge pet van…deze pet past dus niet iedereen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.