Meer politie, meer veiligheid

Als er meer politieagenten worden ingezet, wordt het veiliger. Volgens het Instituut voor Publieke Sector Efficiënte Studies (IPSE studies), ligt deze conclusie in de lijn van de verwachting, maar het instituut heeft er concrete aantallen bij berekend (bron).

In eerste instantie denk je natuurlijk direct: weggegooid geld. Meer agenten, meer veiligheid. Omgekeerd kun je ook stellen: meer criminelen in de gevangenis, meer veiligheid. Minder mensen, minder criminaliteit. Hogere boetes, minder overtredingen en ga zo nog maar even door (geloof me, ik heb er geen uitgebreid onderzoek voor hoeven doen…en ben waarschijnlijk flink wat subsidie misgelopen).

Maar “gelukkig” hebben ze er concrete aantallen bij berekend. Ben benieuwd, dus snel doorlezen om te kijken of het nog een beetje nuttig besteed geld is.

Bij de inzet van 100 extra politiemensen, daalt het aantal slachtoffers van onder meer diefstal met 550. Het aantal slachtoffers van geweld daalt met 240, het aantal slachtoffers van verloedering en dreiging met 1100. Ook zijn er tien verkeersongevallen minder.

We weten helaas niet hoe deze berekeningen tot stand zijn gekomen en of die daling dan per dag, week, maand of jaar is. Zouden we wellicht achter kunnen komen als we het hele rapport door lezen, maar inmiddels is mijn interesseboog niet meer zo gespannen.

Helaas hebben ze de gegevens genomen van 2002 tot 2009, toen was er natuurlijk nog niet het geweldige idee (zie gisteren) om de agenten lekker te laten onderhandelen over de hoogte van de boete. Waarschijnlijk moeten we de cijfers dus wat naar beneden toe bijstellen want de agenten zijn even druk met wat anders.

Leek het met die berekeningen nog echt wat te worden, dan is de afsluiting natuurlijk wel weer een beetje jammer:
In het rapport staat ook dat Friesland de veiligste regio is en Amsterdam de onveiligste. Dat heeft er vooral mee te maken dat in Amsterdam veel meer mensen dicht op elkaar wonen dan in Friesland.

Zelf denk ik dat Rottumerplaat de veiligste regio is…of zijn er te weinig statistieken beschikbaar om die stelling hard te maken? En stel nu dat we die 100 extra politiemensen in Friesland in zetten…zijn de cijfers dan ook nog van toepassing of vindt er daar sowieso te weinig criminaliteit plaats?

Nee, denk dat we dit budget toch wat zinvoller hadden kunnen besteden. Maar goed, ik benadruk ook voor dit politiebericht maar weer dat we de ins en outs niet kennen. Ik hoop dat degene die opdracht heeft gegeven voor dit onderzoek wel wat met de uitkomsten kan.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.