Dief krijgt berouw

Omdat we het deze week al meerdere keren hebben gehad over de politie, sluiten we daar de week dan ook maar mee af.

Een 31-jarige man heeft zich in de nacht van woensdag op donderdag bij de politie in Nijmegen gemeld om op te biechten dat hij een inbraak had gepleegd in een woning in die stad. Hij wilde opgepakt worden omdat hij bang was nog meer ‘verkeerde dingen’ te doen, aangezien het niet goed met hem ging. De man bekende dat hij bij de inbraak een spelcomputer had gestolen. Agenten namen dat niet zomaar voor waar aan, maar toen bij controle bleek dat er inderdaad in die woning was ingebroken kreeg de dief zijn zin: hij zit in de cel, aldus de politie donderdag (bron).

Het lijkt er bijna op of ik een offensief ben begonnen tegen de politie, maar dat is niet het geval (die moet je te vriend houden hoewel dat na deze week wel moeilijk zal worden voor mij). Met dit soort berichten vragen ze er ook wel een beetje om.

Eerst besluit een stichting dat de agenten zelf maar moeten gaan bepalen hoe hoog de boete wordt. Later komt er een onderzoek naar buiten dat meer politie zorgt voor meer veiligheid en nu zien we dat een crimineel die zichzelf aangeeft er moeite voor moet doen om serieus te worden genomen.

Wil je je daden opbiechten dan moet je dus niet raar staan te kijken dat je daar niet eens voor wordt opgepakt. Grijpen we nog even terug naar het bericht van gisteren dan vraag ik me af als we 100 van dit soort agenten extra inzetten wat dan de uitkomsten zijn. Of zijn ze bij de berekeningen al uitgegaan van juist dit soort agenten?

Waarschijnlijk hebben ze het te druk met de onderhandelingen over de hoogte van de boetes. Iemand die per ongeluk op zijn toeter drukt moeten we natuurlijk veel zwaarder bestraffen dan die dief die zichzelf aan komt geven.

Eigenlijk had ik de gezichten van die agenten wel willen zien toen de dief zichzelf aan kwam geven. Keken ze verbaasd of keken ze juist heel geïrriteerd omdat ze gestoord werden in hun dagelijkse werkzaamheden (wat die dan ook mogen zijn, want volgens mij zou de prioriteit toch moeten zijn om criminelen op te pakken).

Nee, ik weiger te geloven dat deze agenten, stichtingen en onderzoeken representatief zijn voor de politie. Maar als ze serieus willen werken aan hun imago, dan is er nog een berg werk te doen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.