Bedrijven kampen vaker met fraude

Bedrijven hebben steeds vaker last van fraude. Uit onderzoek blijkt dat bijna twee op de vijf Nederlandse ondernemingen het afgelopen jaar het aantal fraudegevallen heeft zien stijgen vergeleken met een jaar eerder…Bij een op de zeven bedrijven werd fraude gepleegd. In West-Europa is dit ruim een kwart en wereldwijd ongeveer een derde. In Nederland wordt bijna driekwart van de fraudegevallen gepleegd door werknemers…Ethiek wordt aan de kant geschoven om financiele doelstellingen te halen. Werknemers staan daardoor onder druk, want het niet behalen van doelstellingen kan resulteren in ontslag (bron).

Bijna 75% van de fraude gevallen wordt gepleegd door werknemers. In de beveiligingswereld is allang bekend dat de grootste dreigingen veroorzaakt worden door medewerkers. Het zijn niet alleen de externe factoren die een organisatie bedreigen maar juist de interne. Bij fraude kun je er nog vanuit gaan dat het bewust gedaan wordt, maar wat denk je van de dreigingen die door onbewust handelen veroorzaakt worden?

De ethiek wordt aan de kant geschoven. Dat is iets wat we meer en meer zien. De financiele resultaten moeten behaald worden, hoe maakt niet uit. Ongeruststellend als je het mij vraagt, natuurlijk zijn de financiele resultaten van belang, maar dit betreft niet per definitie de winst die de organisatie maakt (ja ik weet het, het klinkt gek, maar lees de zin nog een keer). Het draait om continiteit voor de lange termijn en niet op winst of kostenbesparing voor de korte termijn.

Toevallig las ik daar gisterenavond nog een mooie volzin over:
De managers zijn verantwoordelijk voor de resultaten op het gebied van dienstverlening. Vervolgens is het dan de taak van het topmanagement, de onderneming zo te organiseren en te financieren dat de best mogelijke dienstverlening ook een optimaal financieel resultaat oplevert.” (Bron: Peter F. Drucker).

Kortom: wie denkt met een beveiligingsbewustzijnsprogramma (dat te vaak bestaat uit een vragenlijst, mooie presentatie en leuke posters) alleen de ethiek te versterken heeft het mis. Beveiligingsbewustzijn begint bij het topmanagement, de besturing en de cultuur van de organisatie. Voor wie daar meer over wil weten…ik heb deze week een interessante presentatie over dit onderwerp gemaakt en kom die graag toelichten (en nee, helaas, die presentatie is hier niet te downloaden omdat hij dan uit verband getrokken wordt).

Just let me know and I will show.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.