Ehm, ik vraag het me af…

Een vraag die bij me opkomt (op basis van dit bericht) is wat er gebeurd als een afnemer of leverancier die over jouw gegevens beschikt failliet gaat.

Dat geldt zowel privé als zakelijk. In het geval van DeCODe Genetics, een IJslands DNA-testbedrijf dat failliet is gegaan, is het nog onzeker waar de zeer persoonlijke informatie van de klanten straks zal belanden. Er is een privacy-overeenkomst maar wat is de geldigheid daarvan bij een faillissement?

Zakelijk geldt natuurlijk hetzelfde. Een leverancier beschikt over de vertrouwelijke gegevens van haar klant (stel dat een bank als DSB failliet gaat…eh, heb ik wat gemist dan?). Als het goed is zijn er due diligence onderzoeken naar de leverancier uitgevoerd, daarbij zou ook gekeken moeten zijn naar de financiele situatie. Maar wat nou als door een economische crisis (wanneer was de laatste ook weer?) die leverancier het niet meer bol kan werken? De vertrouwelijke gegevens van de klant staan nog in zijn systemen, maar de curator legt beslag op alles wat enige waarde heeft, van de plastic bekertjes in het keukenkastje tot het wagenpark. Kijk maar eens op BVA Auctions, je ziet de gekste dingen geveild worden.

Wat nu als een van de leveranciers/partners van het Elektronisch Patienten Dossier de boel moet sluiten? Worden de servers en systemen met onze gegevens dan voor 10 euro geveild?

Wat als een zanger failliet gaat? Wie beschikt dan over de rechten en mag de zanger zijn eigen liedjes nog wel zingen of moet hij daarvoor betalen?

Wat als een advocatenkantoor failliet gaat? Wie kan dan beschikken over de dossiers en moeten dan alle rechtszaken uitgesteld worden?

Wat als een voetbalclub failliet gaat? Mogen de spelers dan zonder transfersom weg of vallen zij onder de assets van die club?

Interessante vragen (vind ik zelf) en wie het weet mag het zeggen. Misschien moet ik binnenkort maar eens met een curator gaan praten om te kijken hoe ze daar mee omgaan.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.