Bedrijven nemen vaker illegale software door crisis

Softwarepiraterij is in Nederland weer in opkomst. Steeds meer bedrijven zeggen door de economische recessie geen budget meer te hebben om de licenties voor software te kunnen betalen (bron).

Dat constateert de organisatie Business Software Alliance (BSA), die het gebruik van illegale software probeert op te sporen. Sinds eind mei is het aantal zaken waarbij piraterij wordt vermoed met 50 tot 80 procent toegenomen in vergelijking met vorig jaar. Bedrijven die betrapt werden, moesten bijna 300.000 euro betalen aan licentiekosten, schadevergoedingen en juridische bijstand.

Naast het risico op het alsnog betalen van licentiekosten (geen budget voor), schadevergoeding (geen budget voor) en juridische bijstand (geen budget voor) bestaat er ook het risico dat de illegale kopieenn malware, trojans of virussen bevatten en het is zomaar de vraag of de illegale software via internet een update kan krijgen. Verder staat het natuurlijk ook niet goed voor het imago van de organisatie, wat denken de klanten ervan?

Onduidelijk blijft waarom de bedrijven deze crisis niet aangrijpen om (voor een aantal applicaties) over te stappen op Open Source Software. Voor deze software hoeven geen licentiekosten betaald te worden, dat is dan alvast terugverdient. De beheerkosten vallen wellicht iets hoger uit, maar ik denk dat dat met de besparing op de licentiekosten best nog eens mee kon vallen. Ben benieuwd of de crisis de kans is voor Open Source initiatieven.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.