Obstakel voor nooduitgang verbetert evacuatie

Een strategisch geplaatst obstakel voor een nooduitgang kan de evacuatie van mensen uit een gebouw vreemd genoeg versnellen tijdens een ramp (Bron). Dat hebben Japanse wetenschappers aangetoond.

Bij een experiment plaatsen ze een pilaar op 65 centimeter afstand aan de linkerzijde van de deuropening. Na een minuut hadden zeven extra mensen zich in veiligheid gebracht via de nooduitgang. Volgens de onderzoekers kan een obstakel aan de zijkant van een nooduitgang de opstopping, die normaal gesproken ontstaat voor de deuropening, verminderen. Een obstakel voor de nooduitgang werkt echter niet altijd. De precieze plek is van groot belang. Als een pilaar in het midden voor de deuropening wordt geplaatst, neemt de snelheid van evacuatie juist af.

Hebben we er jaren voor gevochten om nooduitgangen en vluchtwegen vrij te houden blijkt dat een obstakel juist nuttig kan zijn. Helaas betreft het hier een wetenschappelijk onderzoek, theoretisch zal het allemaal best kloppen. In de praktijk zie ik dit verkeerd gaan, pilaren worden op de verkeerde plaats neergezet, zijn te breed of groot of zijn niet goed verankerd waardoor de nooduitgang in zijn totaliteit niet meer bruikbaar is in geval van nood.

Nee, laten we voorlopig nog maar zorgen dat de nooduitgangen en vluchtwegen vrij zijn van obstakels en als in de toekomst (aan de linkerzijde) obstakels worden geplaatst dan hebben we daar wetenschappelijk onderzoek bij nodig. Ik hoop dat ik in dat geval via de rechterzijde het gebouw kan verlaten.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.