Betere beveiliging AED noodzakelijk

Hoewel de dieven in Nederland weinig kunnen uitrichten met de AED’s worden deze regelmatig gestolen. Elke AED wordt immers door de leverancier opgenomen in een (service)database. Volgens Toon Hermsen, voorzitter van de landelijk opererende Stichting Kies voor Leven, is de tijd aangebroken om een preventief beveiligingsbeleid uit te werken (bron).

Als criminelen er weinig mee kunnen dan zal het in ieder geval niet om de waarde van de apparaten gaan, waarschijnlijk zijn het “leuke” hebbedingen voor thuis. Vergelijkbaar met de plaats- en straatnaamborden die veelvuldig gestolen worden. Rare mensen lopen er toch rond.

Het zal je gebeuren. Loop je door de stad krijgt iemand last van zijn rikketik. Snel je naar de dichtstbijzijnde AED hangt alleen het bordje er nog maar is het apparaat weg. Een gevalletje: “even Apeldoorn bellen”. Hoewel je beter eerst even 112 kunt bellen.

Het zijn natuurlijk ook best lastig te beveiligen apparaten. Je kunt ze moeilijk aan de kabel leggen want dan zul je net zien dat de kabel te kort is als je hem nodig hebt. Wellicht biedt GPS een optie, zo kun je in ieder geval volgen waar je apparaten gebleven zijn. En, ach, als er nagedacht moet worden over het beveiligingsbeleid dan mogen ze me altijd even bellen, ik heb nog wel wat conventionele en minder conventionele ideeën.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.